Skip to content

Spioni 2.0 ca noi

Cum spuneam şi pe Twitter (unde se pierd vorbele de duh şi adevărurile absolute după doar câteva minute, aşa că de-aia dezvolt aici), blogosfera e mult mai mare decât cercul celor 20-30 de bloggeri care organizează (şi/sau participă la) conferinţe şi alte pişcotăreli. Vosganian ştie asta, cei 20-30 de bloggeri nu prea. Sau realizează şi ei, dar, în cel mai bun caz, nu vor să admită că mai există şi alţi membri demni de luat în calcul ai comunităţii online numite blogosferă. Ei (îi vom denumi în continuare pişcobloggeri) nu-s doar miezul din dodoaşcă, ci toată dodoaşca 2.0.

În ultimele luni am bântuit pe o groază de bloguri. Cine-şi aduce aminte emisiunile de la LiveLog TV (adica mai nimeni, cine dracu’ le-a urmărit?!) poate să confirme că prezentam, măcar din când în când, şi nişte bloguri de care nu auzise (aproape) nimeni. Unele interesante, altele de luat la mişto, dar bloguri, oricum. Scrise de bloggeri, adică de oameni cu blog, deci făcând parte din blogosferă.

Obiceiul asta mi-a rămas şi după. Am frunzărit poate sute de bloguri de-atunci. Unele au ajuns în reader, altele au pierit în negura interneţilor. Sau în ceaţa din capul meu. Cert e că mi-am făcut o idee despre dimensiunile blogosferei, lucru care sunt convins că nu prea se întamplă în cercul de care spuneam la început, al celor care se citesc doar între ei şi nu află de existenţa altor bloggeri decât atunci când vor să-şi umfle muschii 2.0 şi sa decreteze că ei sunt cei mai buni din jde’ mii de bloggeri.

Să revenim la oile noastre, însă. Discuţia la moda prin online în ultima zi pleacă de la o afirmaţie a lui Varujan Vosganian, fost ministru, actualmente parlamentar, deci om cu ceva funcţii înalte la viaţa lui. Om care poate vorbi prostii, fireşte, dar poate, la fel de bine, să deţină nişte informaţii în baza cărora deschide gura.

Vosganian ar fi zis aşa:

Pişcobloggerii s-au repezit imediat cu miştourile. Ceea ce nu e rău, zic, o miştocăreală e apreciată oricând în mediul 2.0. Totuşi, încercând să fim mai (ne)serioşi măcar două minute, putem avansa două ipoteze:

 1. Pişcobloggerii consideră că ei reprezintă toată blogosfera şi, neştiindu-se în slujba vreunui serviciu secret, fac mişto de neinformatul Vosganian
 2. Pişcobloggerii ştiu că există agenţi secreţi printre ei, dar încearcă să ascundă acest lucru făcând mişto de neinformatul Vosganian.

În prima situaţie, e valabil ce-am scris mai pe la început: blogosfera NU e formata doar din voi, deci e foarte posibil ca agenturili să deţină nişte bloguri şi să susţină, astfel, una dintre tabere şi cu ajutorul lor. N-am chef să caut acum, dar am citit recent nişte articole de blog chiar mai mizerabile decât cele din Excrementul Zilei sau Romania Tembelă. Sau părtinitoare. Sunt bloguri destul de cunoscute care nu mai publică altceva în perioada asta decât ode băsesciene şi critici la adresa USL. Unii schimbă macazul odată cu vremurile, ne povestesc despre articole scrise de Obama sub pseudonimul de Editorial Board şi alte gogomănii. Or fi plătiţi? Or fi detinuţi de vreun serviciu secret? Or fi doar fani ai uneia dintre tabere? S-or uda pe sub masă, ca Sorina, când îi iau interviuri lui El Grande Băse? Varujane, ai cuvântul.

Referitor la a doua situaţie, o să vă dau doar un exemplu extrem de la indemână: Costin, blogger vestit, s-a activat brusc, dupa 8 ani de stat departe de viaţa politică şi mai ales de urnele de vot, şi a scris pe blog că se va duce la referendum şi va vota pro Băsescu. E un fapt binecunoscut că domnul Costin e pionul lui Orlando din vremuri străvechi, aşa că, atunci când şeful a dat tonul, pionul a luat chitara şi a început să-i cânte-n strună. Să fie din admiraţia pentru Orlando? Să fie încă în solda lui? Să fie amândoi agenţi secreţi? Despre Costin ştim că este directorul unei AGENŢII cu nume dubios. Să fie această agenţie un serviciu secret băsescian?

Varujane, ai legătura! Demască spionii din blogosferă. În afară de cei de la Blogary şi de Sorina Băsei, pe-ăia îi ştim.

sursa foto: internetul, logic


Citeste si...

11 thoughts on “Spioni 2.0 ca noi”

 1. De la faptul ca exista o mie de blogulete si pana la “serviciile detin aceasta structura importanta numita blogosfera e cale mult mai lunga.

  Cum sa detii blogosfera? Ce structura are blogosfera? Si de ce e importanta daca e alcatuita din blogulete?

 2. Nu doresc să-mi aprind paie-n cap, spun numai că mai sunt destule articole în care se spune limpede de ce vor vota autorii cu Băsescu şi apoi s-au necăjit că li s-o fi reproşat în comentarii neaprobate că e text plătit. Cam toţi susţin că de fapt au dorit să îndemne lumea să meargă la vot. O puteau face fără să-şi publice opţiunea.

 3. Da, ce bulangii, sa spuna de ce voteaza… Nu zicem ca ar trebui sa li se interzica cumva, ca suntem democrati, dar sunt niste bulangii!

 4. Oricum ar fi, zilele trecute am publicat la mine pe blog un articol cu o opinie de vot. Am fost asaltat de cativa comentatori noi, probabil platiti pentru propaganda.

 5. Si de ce nu ar avea voie sa-si spuna optiunea pe propriul blog? Unii poate asa cred, altii poate au incasat ceva. Dar e blogul lor si scrie ce vor (sau ce li se dicteaza).

 6. E curios… Ba nu, e simplu. Nimeni nu spune nimic concret despre politica, nimeni nu scrie insa culmea, toti scriu. Dupa referendum vom vedea merite asumate de “etaloane” sau alte forme de relevanti 2.0.

 7. eu cred ca piscoblogarii astia fac parte dintr-o “secta”! Aceiasi oameni, aceleasi speech-uri, aceiasi “slujitori”, care raspund de fiecare data la chemarea marelui predicator si propovaduitor al invatamintelor 2.0 si a sotiei sale.Totul e controlat de marele pastor 2.0 :evenimentele si topurile din online, sponsorii, taxele de participare, deplasarile in strainatate, lansarile de produse, interviurile cu diverse personalitati politice etc.Detin chiar si o revista in offline.Cei care au opinii diferite de ale lor sunt considerati hateri, uselisti, sunt ignorati si sunt cadorisiti cu block, unfriend, report as spam.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.