Suntem un popor de șmecheri. Facem averi din bișniță, alba-neagra, înșelătorii, scheme piramidale denumite pompos “fonduri de investiții”, hoții cu acte-n regulă parafate de notari. În România nu trebuie să muncești mai mult decât alții ca să o duci mai bine. Trebuie să fii mai șmecher și să tragi foloase de pe urma șmecheriei ăsteia. Să-i prostești pe toți ceilalți. Să le bagi mâna-n buzunar cu voia lor, după ce i-ai zăpăcit de cap. Șmecheria definește România.
În țara asta de șmecheri, evident că șeful nu poate fi decât cel mai șmecher dintre noi. Un jmecher care, profitând de naivitatea (ca să nu zic prostia) celorlalți competitori, își gândește pașii rapid și acționează în consecință. Şmechereşte. Te vede că ai plecat din punctul A, ştie care e punctul B în care vei ajunge și, în loc să te urmărească, riscând să fie observat, te așteaptă acolo și-ți subtilizează portofelul. Sau face agitație în Europa, atrage toți liderii de partea lui, lideri care îi forțează pe guvernanţi să adopte o lege într-o formulă care contrazice și recomandările UE, și realitatea din celelalte state membre, după care boicotează referendumul. Era singura lui şansă de a câștiga și a fructificat-o. A avut de executat o lovitură de pedeapsă și, păcălind portarul să se arunce într-un colţ al porţii, a tras exact în colțul celălalt. Nimic ilegal, doar șmecheresc. Și câștigător.
Cum spuneam, Băsescu merită să fie Președintele României. Ne-a dominat aproape 8 ani, jignindu-ne și luându-ne în râs de nenumărate ori, după care a triumfat tot cu ajutorul nostru, al celor care (nu) l-am votat. Cade mereu în picioare, ca o pisică sterilizată și, deci, deloc interesată de căldurile permanente ale motanului Felix.
E cel mai șmecher dintre noi, locul lui e la Cotroceni.
Admit că în toată porcăria asta cu neprezentarea democratică la vot au fost câţiva vectori de promovare venind de la nume cu oarecare greutate din presă care au întors brusc armele când s-a pus problema referendumului, câţiva sociologi, o fiinţă căreia trebuie să-i pui ecuson pe care să scrie “femeie”, numai bună de gardian la Tărgşor, un caraghios exaltat care flutură funii de usturoi şi încă vreo câţiva piţigoi cu rate la bancă şi conturi prin care bate vântul. Cu totul, hai să zicem 200 de oameni. Dar restul, marea masă de milioane de oameni care au pus botul şi au stat acasă au făcut-o din convingere, situaţie în care ne merităm soarta, aşa cum spui şi tu. Democraţia are imperfecţiuni, eu fiind acum la dispoziţia unora care nu şi-au exprimat părerea.
PS Chestia cu ecusonul nu-mi aparţine dar nu mai ştiu unde-am citit-o. Dacă are cineva idee, să-mi spună.
Ce e mai dureros pentru cei care nu si-au exprimat parerea e ca Basescu si PDL i-au trecut in tabara lor. Ca si Ponta pe cei care au votat DA. Deci cam dureros pentru toata lumea…
O mica obiectie, realitatea din UE nu e atat de alba sau neagra (dupa cum au aratat-o liberalii de la prezidiul Parlamentului. **** lor pentru dezinformare!), ci este mai degraba pestrita, cam jumatate din tarile UE (inclusiv Germania, Suedia, Italia, Portugalia) necesitand un anumit cvorum pentru validarea anumitor tipuri de referendum. O sinteza gasesti aici: http://www.cogitus.ro/politica/referendum-in-stil-rusesc-si-un-alt-fel-de-frauda Am verificat sursele autorului si sunt OK.
@aiurea N-am prea reuşit să conving pe foarte multă lume că sunt profund anti Băsescu dar USL nu-mi surâde de niciun fel, din păcate eşti automat asimilat, ceea ce e fals. Nu s-a ales între PDL şi USL sau între Băsescu şi Antonescu aşa cum îşi imaginează mulţi papagali. A fi anti Băsescu nu înseamnă că ai făcut pasiune pentru opozanţii lui politici oricare ar fi ei.
@nashu_mare N-am pus în discuţie cvorumul ci felul în care n-a fost el obţinut. Funcţionează democraţia absenteismului impus de sus.
Buna statistica. Acolo vad 29 de tari, dintre care 6 (inclusiv Romania) in care e necesar cvorumul de participare de 50%+1. Daca ne referim strict la tari UE, mai scadem si Rusia. Asta ca sa nu comparam mere cu pere. Nu e alb sau negru, dar e un gri inchis, asa. Spre negru. Sau foarte deschis, spre alb. Depinde cum consideri.
Daca ma intrebi pe mine, cel mai corect mod de validare mi se pare in Letonia:
Cu mentiunea ca pentru demiterea presedintelui as lua ia in calcul participarea la ultimele alegeri prezidentiale. X% au iesit la vot cand l-au ales, X%+1 trebuie sa iasa ca sa-l demita.
@Marieta, mesajul era pentru aiurea. Cand am inceput sa scriu comentariu, nu existau altele.
Pff, lasasem un comentariu mai lung. A intrat in spam sau s-a pierdut?
Cred ca s-a pierdut, năşic. Am dezactivat comentariile jetpack, functioneaza cam ca economia Romaniei.
Poftim:
Nu conteaza ca a fost ales doar de 5 milioane, socoteste 22 de milioane la el. Cand nici nu mai suntem atatia.
Nici măcar la BEC nu suntem 18 milioane, asta după ce au modificat pe furiş numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi pe liste. Cu tot cu morţi şi plecaţi pe-afară că INS-ul are nevoie de 2 ani ca să publice rezultatele imitaţiei ăleia de învăţământ.
PS Au dispărut toate comunicatele BEC de ieri când erau 18 milioane înscrişi şi Mediafax a şters toate ştirile în care menţiona cifra de 18 milioane. Democratic, nu-i aşa?
Ok, sa reluam deci:
1. De ce citesti doar prima coloana? Si in urmatoarele coloane, chiar daca sunt speciale, tot referendumuri sunt, si in mai multe tari e nevoie de cvorum pentru ele, deci e gri. Si referendumul de demitere a presedintelui este unul special, deoarece intrerupe un status quo stabilit prin vot la termen, valabil exprimat si inca in perioada de valabilitate. Nu vorbim aici de un referendum pentru legalizarea casatoriilor gay sau a avortului.
2. Valoarea cvorumului intr-adevar variaza. Probabil in functie de traditiile fiecarui stat.
3. Consider ca nu “boicotiștii” sunt “de vina” pentru nevalidarea referendumului ci anti-basistii, ca nu au fost suficienti. Sau motivele suspendarii nu au fost destul de grave, incat sa atraga antipatii suficient de mari incat sa vina lumea la vot. Referendumul nu este unul de sustinere. Ar fi ilogic si ne constitutional sa fie asa.
4. Eu, inca de la inceputul campaniei, am fost impotriva obligativitatii (explicite sau implicite) de a merge la vot la chemarea unei anumite parti din clasa politica, atat timp cat consider ca votul meu este inca valabil. Consider ca, facand parte dintr-o democratie, votul meu este undeva aproape de sfintenie si, odata validat, atat timp cat eu personal nu mi-l pot anula, este nevoie de o majoritate absoluta a populatiei pentru a mi-l anula. Iar asta nu tine de parerea mea despre Basescu sau despre ceilalti.
1. Pai, am spus si in comentariu de ce ma refer doar la prima coloana: vorbim de necesitatea prezentei la vot a 50%+1 din totalul celor inscrisi pe liste, deci discut numai asta. De-aia am zis sa nu comparam mere cu pere. Ma refer la un caz concret, cvorumul asta care a fost cerut in Romania si care mie mi se pare aberant, mai ales ca se calculeaza pe date vechi de 10 ani. Nu la referendumuri pentru culoarea gresiei din piscina Presedintelui.
In rest, n-am ce comenta. Fiecare cu parerile lui.
Pai atunci fie autorul articolului nu a fost destul de clar, fie tu nu ai inteles f bine.
Uite, cazul Italiei, un referendum special de abrogare a unei legi:
http://direct-democracy-navigator.org/legal_designs/278
The referendum shall be considered to have been carried if the majority of those eligible has voted and a majority of valid votes has been achieved.
Cat despre datele vechi de 10 ani, consider ca sunt mai bune decat datele de la ultimul recensamant, care nu a reusit sa numere nici macar toti romanii din tara. De aia din afara (cu drept de vot) nici nu se pune problema.
E posibil sa nu fi inteles eu bine, desi am luat datele de pe coloana in care se vorbea despre “nivelcvorpart = nivelul pragului electoral de participare exprimat în procente”. Enumera-mi tu aici tarile care au aceeasi conditie in lege ca noi, daca ai chef.
Cat despre referendum: cum naiba sa numeri ciumetii care nu deschideau usa ca sa nu le fure CNP-ul? Acum sunt inexistenti pentru statistici, dar macar au CNP virgin.
M-am mai uitat o data: ce zici tu e cvorum pentru abrogare. Mi se pare oleaca altceva.
E oleaca altceva, insa e tot referendum cu cvorum/prag minim. Pana la urma si legislatiile tarilor sunt diferite, spiritul lor trebuie sa fie la fel (cel putin in UE). Oricum, o demitere o vad cam la fel ca o abrogare, adica o intrerupere a unui status-quo.
Apropo, uite inca un link folositor. Poti sa citesti mai multe dar, cel mai interesant, da scroll pana jos, pana ajungi la istoricul rezultatelor (inainte de bibliografie).
Din pacate nu pot sa fiu de partea electoratului USL intrucat e sub demnitatea mea.
Dintre 2 rele (USL si Basescu) aleg raul cel mai putin, adica Basescu chiar daca e jmecher.
Daca pana mai ieri aveam dubii in ce sa aleg, acum sunt sigur dupa ce am vazut pe cei mai inflacarati sustinatori ai USL Badea si Ciutaci, sefii galeriei USL, cand s-au apucat sa o injure pe Alina Dumitru.
Asta arata nivelul josnic la care se afla electoratul USL si imi pare rau sa spun ca si autorul acestui articol se pare ca face parte din aceasta categorie.
Se pare că în România nu poți fi decât băsist sau uselist. Ei bine, se pare că mie mi se poate rupe în mod egal de ambele tabere. Și se mai pare că oricine identifică maimuțoii ăia doi (Retardea şi Ciudacu) cu antibăsismul din România trebuie să se mai gândească un pic. Dar doar se pare, nu se ştie sigur.
Ma bag si eu in seama ca vad ca se discuta despre “numarul” compatriotilor. Stiu cum s-a facut recensamantul (cel mai recent) si stiu ca numarul care a iesit e muult peste ce trebuia sa fie. Deh, interese: pentru a nu diminua angajatii din istitutii, oentru a nu pierde fonduri etc etc.
De unde stiu? Sa zicem ca in jurul meu au fost oameni implicati in recensamant ;)
*institutii, *pentru
Când aud din astea cu: “aleg răul cel mai mic” îmi vine să emigrez în Kiribati. Da’ cine plm te pune să alegi?
Din pacate fiecare este la fel dintre ei. Nici unul nu doreste ca tara lui sa fie asemenea tarilor straine si sa evolueze. Important ar fi sa puna fiecare mai mare accent pe tara si nu pe propriile dorinte. Nici unul nu ar merita sa fie presedintele tarii.
Comments are closed.