Skip to content

O părere @aiurea despre părerea umană

  • by

Am văzut azi că a fost dezgropat un articol mai vechi al lui Vali Petcu despre părerea umană, element lipsă în review-urile de produse IT&C (şi nu numai) de la noi. Nu pentru că m-aş pricepe, ci pentru că vreau să-mi spun părerea umană, am zis să comentez şi eu un pic pe marginea lui.

În primul rând, treaba cu “majoritatea celor care le întreţin (n.r. siteurile “de ştiri”, zicea zoso acolo; eu le-aş numi azi “siteurile şi blogurile despre tehnologie”) nu pun în viaţa lor mâna pe 1% din produsele despre care scriu” nu cred că mai e valabilă în 2012. Să tot fie mai mult de un an, poate chiar doi, de când magazinele online româneşti au început să dea la greu produse în teste prin blogosferă. Cred că tonul l-a dat evoMAG, care mi-a trimis până şi mie un telefon la butonat, deşi era clar că aici mă ocup mai mult cu miştourile ieftine. Au continuat şi alţii, ajungând să se trimită bloggerilor până şi produse de lux, ca Vertu, spre testare. Au apărut tech bloggeri noi (un exemplu ar fi Emil Dragotă) care participă la tot felul de lansări, iau gadgeturi în teste şi produc, astfel, conţinut documentat. Bun, prost… fiecare după posibilităţi. Dacă e să-mi spun o părere umană, Emil, de exemplu, scrie despre gadgeturi ca un profesor de geografie, dar se vede că se străduieşte şi că munceşte ceva la review-uri. E doar o părere. Umană.

În al doilea rând, sunt perfect de acord că site-urile de profil care se zbat să iasă primele în căutări prin SEO spam sunt absolut inutile, muiste şi neavenite. M-am săturat şi eu, ca toată lumea (mă rog, toată lumea minus cei care scriu mizeriile alea), de zvonurile despre Galaxy S Ţâşpe, de pozele cu iPhone 5, de părerile avizate ale puradeilor de clasa a opta despre cum trebuie să arate iPad 7 şi dacă e util butonul „Home” sau nu. Cei care publică aşa ceva sunt doar nişte ţaţe cărora le pute cancan.ro, dar care adoră cancanurile despre gadgeturi. Şi totuşi, ca şi treaba cu tabloidele, şi asta e o modă importată de afară. Nu românul pasionat de tehnologie a inventat conţinutul „relevant” bazat pe zvonuri idioate, el doar încearcă să-l ridice la rang de artă. Sau de kitsch.

Pe de altă parte, am constatat pe pielea mea că e greu să faci conţinut care să-ţi aducă vizitatori constant doar din propriile teste şi păreri umane. Sunt pasionat de Android, am patru gadgeturi cu sistemul ăsta de operare şi, chiar dacă nu-s vreun specialist, m-am gândit la un moment dat să fac un blog despre jucăriile astea. Ideea nu era de a publica ştiri şi teste făcute de alţii, ci de a mă axa pe conţinut propriu, în special pe testat ROM-uri custom şi aplicaţii.  Şi pe cârcoteli despre diverse gadgeturi/diverşi producători (uram HTC, după experienţa nefericită cu un Desire). În perioada aia chiar nu mă prindeau două săptămâni cu acelaşi ROM, deci puteam să scriu măcar câteva impresii despre, să zicem, două-trei ROM-uri pe lună. Plus câteva testări de aplicaţii. Ajungeau chestiile astea pentru a avea măcar 100 de vizitatori pe zi? Nu cred. E drept, nici n-am apucat să văd, am abandonat blogul după vreo 30 de articole. Mai exact, în momentul în care am constatat că nişte ştiri tembele preluate din altă parte făceau mai mult trafic decât un tutorial personal despre instalarea unui ROM custom.

Poate n-am avut răbdare, poate trebuia să fac ce fac majoritatea celor care scriu despre gadgeturi, şi anume să încerc să iau produse în teste şi să scriu cam aceleaşi chestii ca restul, poate am fost prea leneş (de fapt, asta cam aşa e). Cert e că nu e deloc uşor să te bazezi doar pe părerea umană. Fără ştiri trase la indigo, care să te înfigă în motoarele de căutare lângă ceilalţi spamucioşi, site-ul/blogul de tech e pustiu. N-am abandonat, însă, ideea definitiv. Mai ales că m-am apucat iar de schimbat ROM-urile ca pe ciorapi.

Şi, ca să închei triumfal, întreb şi eu, ca tot omul care urăşte spamul din motoarele de căutare: de DuckDuckGo aţi auzit? Folosiţi? Iete ce zice la căutarea după Galaxy S III:

 

Mai întâi informaţia relevantă, şi anume că gadgetul n-a apărut încă (plus câteva linkuri utile), şi pe urmă spamuceala şi gălăgia obişnuită. Să nu-l iubeşti? Măcar acum, până nu-l strică şi pe-ăsta.

P.S.: eu n-am reuşit să mă înscriu la concursul ăsta. Am cumpărat Chip ani de zile, am şi acum un dulap plin de reviste, dar numele de jurnalişti de IT&C care-mi vin în minte sunt ale celor pe care-i urmăresc pe Twitter.


Citeste si...


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail