articol trimis de Furt de Curent

Profesor universitar doctor François de Courant, Marchiz de Şade, Şef al Catedrei de Trollaj Comunitar European din cadrul Facultăţii de Trollaj, Universitatea Trollsford, autorul celebrei lucrări Cum să trollezi ca un profesionist:

Distinşi A-listeri, Stimaţi Hateri, Pişicheri Trolli, Onoraţi participanţi la fenomenul online din România!…

În primul rând, doresc să mulţumesc Venerabilului @aiurea pentru ocazia de a cuvânta de la această renumită catedră a hating-ului şi trolling-ului!

În al doilea rând, vreau să precizez că în cele ce urmează, din motive la echitate, voi pune în antiteză A-haterii cu A-listerii (aspect foarte important!), reiterând respectul deosebit pe care îl port domnilor @Ellunes şi @envimd, Domniile lor nefiind, evident, singurii A-hateri din online-ul românesc.

Onorat auditoriu, poate că „antiteză” este un cuvânt dur… Ceea ce vreau eu să subliniez în această alocuţiune sunt câteva aspecte pe care, fără să fiu hater, le-am remarcat în experienţa mea în acest minunat univers 2.0. Câteva aspecte interesenate relative la raportul A-lister – hater:

1. A-listerii, spre deosebire de hateri, au un veritabil cult al personalităţii şi, în mod inerent, au instituit o dictatură pe propriile bloguri/conturi de twitter. De aici se pot trage câteva concluzii:

i) A-listerii discriminează oameni cu păreri contrare propriilor opinii, încurajând doar aplaudacii;

ii) refuzând dreptul cuiva de a le arăta erorile, A-listerii consideră despre sine că sunt incapabili de a greşi,

iii) A-listerii uită că libertatea de opinie pe care l-o interzic aşa-zişilor „hateri” este însuşi fundamentul existenţei propriilor bloguri/conturi de twitter.

2. Intim legat de primul punct, se poate observa că A-listerii au uitat că aşa-zisa celebritate vine nu doar cu drepturi, dar şi cu obligaţii. Practic, tendinţa generală este de a considera că, deşi e dreptul lor de a se lăuda cu numărul de adepţi de pe reţelele sociale, nu au datoria de a le răspunde celor care, de exemplu, le pun întrebări incomode. Şi îi numesc în mod simplist „hateri”.

3. Dar să nu trecem peste opoziţia dintre „celebritate” şi „anonimat”! Conform acestor influenceri, A-listerii sunt „celebri”, iar haterii sunt „nişte anonimi”… Ceea ce nu este cât se poate de neadevărat! Desigur părarea unora este auzită, din anumite motive, de un public mai larg, însă este vădit faptul că niciunul dintre A-listerii din România nu are o legitimite în lumea reală. Scoţând din context vedetele care şi-au făcut blog, niciunul dintre bloggerii propriu-zişi nu este o figură publică în România. Da, nici măcar A-listerii.

4. Abordând cu ceva mai multă profunzime problema, constantăm, chiar la nivel de online, că diferenţa (de „celebritate”) dintre A-listeri şi A-hateri nu e chiar atât de mare… Hai, să-l comparăm, de exemplu, pe zoso cu aiurea. La nivel de twitter, locul unde se poate observa cel mai bine dinamica online-ului. Primul are aproape 8500 de followeri, iar al doilea – aproape 4000. Diferenţa pare mare. Dar numai pentru cineva care nu are nici cea mai vagă idee despre dedesubturile online-ului. Deoarece conturile relevante din România (adică persoane fizice sau entităţi active) îi urmăresc pe ambii. Zoso are în lista de urmăritori, de fapt, mai mulţi roboţi, mai mulţi oameni cu o foarte vagă idee despre online şi mai mulţi pişcotari invidioşi pe un om care a reuşit să se facă auzit fără să-şi releve identitatea.

5. Apropo de treaba asta cu identitatea… aţi remarcat cât de superficiali sunt A-listerii? Cât sunt ei de formatori de opinii, este evidentă lipsa lor de pregătire şi documentare când scriu un articol sau când atacă un hater. De ce să nu-i comparăm cu haterii, care vin cu temele bine făcute, cu păreri pertinente şi cu opinii judicios argumentate?…

6. Şi totuşi încearcă să compenseze!… Sunt – de ce să nu recunoaştem? – destul de bine informaţi despre ce mişcă în online, cine pe cine mai înjură etc. etc. Conturile lor oficiale de twitter urmăresc o mână de oameni, dar cred că aţi băgat de seamă existenţa mai multor conturi fără informaţie despre „autor”, care îi urmăresc pe toţi cei cu gura mare în online… Oare ale cui or fi? Or fi ale influencerilor care nu vor să-şi păteze „imaginea” asociind-o cu „anonimii” şi care vor, totuşi, să ştie ce „blasfemii” mai circulă prin online? Numai întreb…

7. A-listerii spun că haterii distrug (evident, ceea ce A-listerii construiesc). Problema este că nu prea e adevărat. Pentru că A-listerii nu prea construiesc ceva, cu adevărat. Desigur, pun banere, dau articole scurte şi „susţin” cauze. Dar oare le susţin ei cu adevărat? Există vreunul care n-a putut să doarmă noaptea, care a dat articole încontinuu şi care a căutat soluţii in real life? (Nu la Groparu mă refer în povestea asta, evident!) A-lister, nu A, virgulă ceva lister!

8. De asemenea, A-listerii nu propun soluţii, de fapt. Intrând pe blogurile lor, citim fie clişee, fie vorbe bune şi false, fie articole scurte, fie articole scurte prin care se cer opinii (!?). Nepropunând soluţii, cum au pretenţia nesimţită ca un „nimeni”, cum este „haterul” , să vină să propună rezolvări?!? Nu erau ei influencerii?…

9. A-listerii NU au simţul umorului. Acesta include autoironia şi spontaneitatea în a da replici (taios-)amuzante, iar A-listerii nu au niciuna dintre aceste abilităţi.

10. Trollololololololooo!!

Vă mulţumesc!

NOI FURĂM CURENT, SO YOU DON’T HAVE TO!

n.a. (nota lui @aiurea): Nu-s de acord cu punctul 4. De fapt, pe mine mă urmăresc numai boţi, cei relevanţi (gen a-listeri si alte femei goale) au fugit de ceva timp. Mulţumesc pentru unfollow, să fie primit.


Citeste si...


@aiurea

Comentator foarte renumit pe scara lui de blog. Comentrollează orice, oricând şi fără să i-o ceară nimeni.

19 Comments

SingurEu · 4 Noiembrie, 2011 at 23:53

Am uitat să spun: NU este semn de laşitate să nu pui @ când menţionezi numele vreunului influencer, pentru că se prezumă că influencerul, în virtutea statutului său, dă în mod regulat search cu numele său (cu şi fără @) pe twitter.
Primuuuuuuuuuu!!!111

  claus · 5 Noiembrie, 2011 at 00:38

  Deci de-aia n-ai pus link pe zoso!

Phidas · 6 Noiembrie, 2011 at 22:47

Cum pot sa ma inscriu la Facultatea de Trollaj? happy

emi · 6 Noiembrie, 2011 at 23:09

Mi-a placut ma ce ai scris aici, rezonez cu mare parte din ideile din acest troll speech… Brava frate!

  claus · 6 Noiembrie, 2011 at 23:17

  Trollmaster Furt de curent a scris, deci catre el merg aprecierile. Injuraturile le primesc eu, ca-s gazda.

un blogger · 7 Noiembrie, 2011 at 10:27

1i. atunci când aceste păreri variază de la “să moară mă-tă” la “eşti prost, ştii tu de ce” sau de la “să-ţi crape copilul pentru că nu-mi place blogul tău” la “eşti otvul onlineului, marş in morţii mă-tii”, da, ai dreptate.

dar să vedem nişte păreri importante de pe un blog serios:
” că Zoso şi Piticu, la un loc, cântăresc cât o pereche de şosete de vară; dar compensează Arhi”
“băi căcat”
“sunt absolut îndreptăţit când îmi bag pula-n mă-sa ”
” pe lângă faptul că e tare urât, muistu ăsta e şi urâcios”

3. desigur. “eu ii hateresc pe ăia că sunt neimportanţi”. logică de fier.

4a. doar pe unii îi urmăresc roboţii. am râs.

4b. identitatea mea e publică de prin 2007. şi inainte de asta am avut intâmplări plăcute, gen kathy sierra. google it.

6. ciorbă reîncălzită. nu am alte conturi de twitter şi am scris de câteva ori de ce nu. poţi afla de aici cum să afli ce scriu alţii de tine.

9. corect. dă-mi voie să nu fiu amuzant de un hater care permite să fiu înjurat de anonimi la el pe blog (şi aici vorbim de aiurea) sau de muişti care imi fură idei şi poze de pe blog pentru a-mi da muie cu ele (si aici vorbim de tine şi de alţi curajoşi).

diferenţa e in abordare. eu încerc să fiu constructiv. “eşti prost din motivul a, b şi c” e puţin diferit de “grasul impuţit a mai scris un articol de kkt”.

  claus · 7 Noiembrie, 2011 at 11:57

  Cred ca am probleme in a detecta injuraturile. Aici nu vad niciuna, data trecuta am incercat sa le tin piept haterilor tai “consacrati” si limbajului lor de mahala pana cand ati inceput sa va porcaiti reciproc.

un blogger · 7 Noiembrie, 2011 at 12:04

ştiu. ai stat pe margine şi ţi-ai frecat mâinile. pentru că eşti mai bun decât mine. desigur.

  claus · 7 Noiembrie, 2011 at 12:10

  Din contra, n-am ratat nicio ocazie pentru a spune ca NU-s mai bun.

GiacomO · 8 Noiembrie, 2011 at 14:53

Am luat notițe, sper ca pe viitor să mă perfecționez și să-mi fac timp de a hăitui niște indivizi cu aere.

un blogger · 9 Noiembrie, 2011 at 14:22

şi apropo, curvule, aici n-ai sărit repede să specifice surse.
http://alexr.ro/general/cum-sa-faci-o-reclama-sa-aiba-succes.alexr

  claus · 9 Noiembrie, 2011 at 14:37

  (presupun ca eu sunt curvul)

  Ba da, eu i-am zis sa scrie aiurea si sa puna link pe zoso.ro.

  Oricum, eu nu ma pricep la astea cu sursele. De exemplu, in povestea de azi cu Cancan si Click vad ca te-au citat ca sursa. Ai fost la filmari si ai facut pozele alea? Sunt fotografii de presa sau screenshots din filmul de pe torrents? Intreb si eu, poate mai invat ceva.

un blogger · 9 Noiembrie, 2011 at 14:40

pari că te pricepi, că ai sărit repede să îmi dai muie când ai avut ocazia.

  claus · 9 Noiembrie, 2011 at 14:42

  Eu nu dau muie, imi spun parerile. Bune sau proaste. Imi aduc aminte ca am glumit atunci, n-am sarit in sus. Si nu sar nici acum, cand esti bucuros ca te-au citat tabloidele. Felicitari!

un blogger · 9 Noiembrie, 2011 at 14:54

din ce ţin eu minte, de atunci a inceput hatereala.

  claus · 9 Noiembrie, 2011 at 15:15

  Coincidenta. Eu doar ma plictiseam si m-am gandit sa ma fac “hater”. De fapt, eu as cam vrea sa fiu troll, dar e ceva mai greu. Inca invat.

Șerban · 10 Noiembrie, 2011 at 02:35

Slalom printre cretini, în 5 pași simpli

Pasul #1: Ne ștergem mucii, ridicăm capul și ne mutăm nasul din curul imbecilior.
Pasul #2: Aflăm despre cultură generală și o aplicăm pe sine.
Pasul #3: Punem mâna pe carte și A) citim sau B) facem cornete dacă cititul nu se lipește de noi.
Pasul #4: Dacă la #3 e A) atunci citim despre fascism și democrație. Dacă e B) atunci revenim la pasul #2.
Pasul #5: Ne trăim viața în liniște, fără să ne pese de toți cretinii ce strigau după mami la primul pumn în gură.

Șerban · 12 Noiembrie, 2011 at 09:35

Șaorma #cudetoate aveți?
Dulce, fără ceapă și un ayran.
Mulțumesc!

RaduP · 3 Februarie, 2012 at 13:24

Stiu un mare blogger care se plangea de rromanii astia care fura si pirateaza. Intr-o zi pe twitter, intreaba de un film, vroia sa stie cea mai buna varianta de a-l urmari. I-am recomandat……un cinematograf, dar surprize-surprize, cateva minute mai tarziu m-a blocat, probabil ca i-am luat culoarea de “zeu” cand i-am aratat ca e la fel ca restul rromanilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail