După ce că nu se mai fac produse ca altădată, rezistente şi reparabile, am ajuns şi la mâna comercianţilor pentru diverse consumabile. Când e vorba de un aparat de ras sau de o imprimantă ieftină mai e cum mai e, dar când vorbim de produse de care poate depinde sănătatea ta parcă îţi vin dracii. După care te scotoceşti în buzunar şi îţi iei altul nou, deşi cel pe care-l deţii funcţionează încă perfect.
Caz concret: diabetic, posesor şi (oarecum) dependent de glucometru. Cumpărat din hypermarket, la ofertă, că pensionării n-au chiar atâţia bani câţi crede Boc, de le mai ia periodic din ei. Aparatul şi testele pentru el se găseau numai acolo. Omu’ n-a înţeles de ce, că era importat de altă firmă şi teoretic ăia ar fi trebuit să aibă mai mulţi distribuitori, dar, mă rog, nu l-a deranjat. O dată pe lună se ducea în hypermarket şi îşi lua testele pentru luna următoare (am înţeles că testele astea s-ar da şi gratuit, dar habar n-am cui şi în ce condiţii; cert e că omul preferă să şi le cumpere). Asta timp de vreun an, până când a constatat, intr-o zi fără soare, că în hypermarketul cu pricina nu mai există nici aparatul, nici testele respective. Au fost înlocuite cu altele.
Sună omul la importator, întreabă de teste, i se spune că nu se mai fabrică aparatele respective şi ca atare au fost inlocutite în oferta firmei cu altele. Altă marca, testele nu se potrivesc la aparatul omului. “Şi eu ce fac acum? Am un aparat perfect funcţional, încă în garanţie, la care mă uit că la icoana Sfintei Fecioare şi-mi cumpăr altul nou?”. “Da, zice vocea blondă. Cele vechi nu se mai fabrică.”
A purces omul către o farmacie şi şi-a luat alt aparat. Două sute şi ceva de lei aparatul, încă o sută testele pentru o lună. Scump, dar măcar pe alea le ştie în farmacii de câţiva ani. În plus, l-a asigurat şi farmacista că n-au cum să dispară ci eventual să apară un model nou compatibil cu testele celui vechi. Firma e serioasă.
Serioşi păreau toţi: şi firma care producea celălalt aparat, şi importatorul, şi hypermarketul. Până când s-au hotărât să nu mai aducă produsul respectiv şi să-l înlocuiască, probabil, cu unul care permite un profit mai mare. Că de scump e mai scump. Aici intervin şi eu, care am fost rugat să răscolesc internetul şi să aflu dacă într-adevăr nu se mai fabrică produsul respectiv sau a fost gogoriţă. Ce credeţi că am descoperit?
Exact. Trăim în România, cum ar zice un crăcănat celebru, şi asta ne goleşte buzunarele din ce în ce mai tare. Aiurea, dar după model occidental.
fara legatura prea mare, eu asa patesc cu capetele de la periutele electrice oral -b- cand am periuta oral-b, gasesc doar capete colgate, si invers :)
aciddu pune pariu ca afara se gasesc consumabilele pentru aparatu’ ala. aciddu mai pune un pariu: afara consumabilele costa cu 33% mai putin decat la romanica.
Astfel de produse nu se cumpara din supermarket dupa parerea mea. Sunt produse care pot sa faca diferenta intre “viata normala” si coma … ca sa exagerez un pic, nu foarte mult.
Simptomele la diabet sunt foarte asemanatoare la hipo sau hiper iar un astfel de aparat iti poate spune daca bagi pastile sau bagi dulciuri.
Asa ca un magazin de tehnica medicala iti poate garanta cat de cat “longevitatea” produsului
* am un aparat de acesta in casa de 10 ani si nu am avut probleme cu achizitionarea testelor niciodata.
Sunt convins, dar cine sa le ia de afara? Sunt oameni care n-au auzit de ebay si altele asemenea.
Si asta e adevarat. Am 2 tensiometre-n casa luate de prin hypermarket si pana n-am luat un Omron din farmacie eram convins ca-s hipertensiv.
Comments are closed.