Skip to content

Din secretele electricienilor auto

Sunt sigur că aÅ£i avut măcar o dată probleme cu instalaÅ£ia electrică de la maÅŸină. Asta dacă aveÅ£i maÅŸină ÅŸi dacă n-o Å£ineÅ£i mai mult în garaj. A, ÅŸi dacă n-a costat 5-600k de euroi, atunci sigur n-are prea multe probleme. Åži mai sunt convins că în situaÅ£ia aia, când maÅŸina ar benzini cu spor, dar nu scânteieÅŸte, v-aÅ£i întrebat, în timp ce vă gândeaÅ£i la ce specialist să apelaÅ£i: “cum de au ajuns ăştia, frate, să fie căutaÅ£i, să lucreze în service, să facă bani din meseria de electrician auto”?!? De ce ei ÅŸi nu eu?

Puţini analizează însă în profunzime situaţia şi încearcă să îşi dea seama ce au făcut şi ce fac electricienii respectivi pentru a ajunge şi a se menţine la un anumit nivel. Vreţi să ştiţi secretele electricienilor auto? Câteva dintre ele în continuare:

Electricienii auto muncesc în fiecare zi

Pot trece luni, poate chiar ani până începi să simţi că eşti bun în meseria ta. Electricienii auto despre care discută toţi azi au muncit mult timp până să ajungă aici şi, ce e mai important, au muncit în fiecare zi, fie că aveau chef sau nu. Încearcă să munceşti timp de şase ani într-un service auto, ca nea Petcu, electricianul meu. Nu e chiar aşa uşor, nu? Degeaba discuţi cu alţi electricieni despre cum v-aţi putea învăţa reciproc meseria asta, dacă tu nu ai cunoştinţe pe care să şi le însuşească şi alţii.

Electricienii auto sunt profesionişti în ceea ce fac

Am prins ideea asta de la nea Cristi, electrician auto la un service din Iaşi. Deşi nu e ceva nou, mulţi ignoră aspectul ăsta. Când te apuci de meseria de electrician auto la modul serios trebuie să îţi stabileşti un set de reguli, obiective pe care vrei să le atingi şi, cel mai important, trebuie să îţi stabileşti un scop, o misiune. Cu ce îi va ajută meseria ta pe clienţii service-ului, de ce te-ai apucat de ea? Altfel, vei fi just another electrician auto. Dacă vrei să fii cunoscut trebuie să fii serios în ceea ce faci.

Electricienii auto muncesc bine, bine de tot

Mă uit prin unele service-uri şi mă întreb dacă cei care muncesc acolo au terminat 4 clase. Nu neg că şi eu mai fac greşeli când schimb bateria la maşină, mai încurc bornele şi mă întreb de ce nu porneşte, dar încerc mereu să mă corectez şi să îmi îmbunătăţesc stilul de schimbat acumulatorul maşinii. De regulă cei care se plâng că au service-uri bune (în viziunea lor), dar nu sunt căutaţi de nimeni nimeni, montează bornele prost, nu ştiu să folosească aparatura din dotare, nu ştiu să verifice încărcarea unei baterii, nu ştiu să schimbe siguranţele, de fapt nu ştiu să facă nimic. Clienţii nu iartă.

Electricienii auto au construit o comunitate în jurul service-ului

Dacă intri într-un service apreciat vei observa comentariile clienţilor mulţumiţi, banii băgaţi discret în buzunarele electricienilor, PET-uri de bere, vei remarca faptul că electricianul interacţionează cu alţi meseriaşi şi cu clienţii, îşi promovează activ meseria în cadrul comunităţii. Nu te aştepta să schimbi o bujie şi să apară mii de clienţi fără ca tu să nu mişti decât două degete când o înşurubezi. Dacă tu nu te promovezi, nu o va face altcineva în locul tău.

Electricienii auto investesc timp ÅŸi bani

Ai fi dispus să plăteşti un băiat care să-ţi cumpere bere de la colţ, pentru că tu eşti băgat sub maşină şi ai pierde timp preţios ca să ţi-o cumperi singur? Ai fi dispus să plăteşti pentru un curs de calificare pentru a schimba mai bine siguranţele? Ai putea să îţi sacrifici din timpul liber, mergând cu ceilalţi colegi la bere până la 3 noaptea, cum face nea Costică de la service-ul Fresh? Nu e uşor să fii electrician auto, chiar dacă din exterior pare simplu, o joacă.
Mai sunt şi alte lucruri de spus, dar cred că e suficient pentru început. E suficient pentru a realiza ca meseria de electrician auto nu e doar lapte şi miere, pentru a înţelege că e nevoie de timp şi sacrificii dacă vrei să discuţi despre bani din această meserie. Spor la învăţat să schimbaţi siguranţe.

Sper ca acest articol să nu ajungă subiect de miştouri în rândul haterilor care nu ştiu nimic despre meseria asta. Eu am încercat doar să fiu de ajutor.

Ideea era să demonstrez că sfaturile atacate de Envi (vezi link un rând mai sus) sunt atât de banale încât poÅ£i pune orice în loc de “bloggeri” în textul pe care l-am parodiat. Asta nu înseamnă că eu aÅŸ fi vreun blogger care cunoaÅŸte sfaturile respective ÅŸi le-a aplicat vreodată. Blogul ăsta are doar 3 vizitatori pe zi, după 4 ani  de la înfiinÅ£are: eu ÅŸi pisicile mele.

15 thoughts on “Din secretele electricienilor auto”

 1. Oare ce s-ar intampla daca legi doua fire de fisele electrice (una plus-una minus) si le tragi pana in rezervor? Face bum cand pui contactul?

 2. Aia era clar :)) Las’ ca iau eu premiu la RoDrogFest la anul, o sa va para rau ca n-ati fost printre early adopterii aiurea.eu.

 3. cunosc si eu cativa in domeniu si sunt intradevar foarte buni la ceea ce fac, si sunt mereu up to date, ca sa zic asa

 4. Nu neg k nu exista si fenomene de asa zisi electricieni .
  Am intalnit diferite magari facute de alti dupa care au venit sa le repar ( va dati seama k mi-a incretit mintea in unele cazuri)
  bornele puse prost mai e cum mai e cum mai e iti dai seama sti unde trebuie sa verifici de obicei aceleasi pagube mai grave sau mai simple
  Dar cand te trezesti k un nene iti incarca bateria invers si te invarti pe langa masina te uiti de 5 ori la borne si pe urma iti dai seama .
  Dar cand un nene electrician iti leaga de becu de la plafoniera trapa
  Am reparat masini care au stat prin serviceuri cu lunile .
  Electricieni care au experienta cum ii numiti voi nu sunt platiti . ajunsese taicamiu cand nu mai avea chef sa munceasca le explica prin telefon cum sa isi repare masinile ( ce rasplata = 0 )
  dak te duci la om si ii repari masinia in 20 min la fata locului te intreaba pai ce ai facut u de bani astea .
  dak vede apare o problema care nu este chiar asa usor de reparat i se pare k nu esti in stare de nimik
  pai 1 . problema care ai mai intalinto care pleaca din anumite probleme care le identifici si le remediezi pentru o buna functionare a autoturismului
  2 problema uzuala cu anomali din cauza unui subansamblu care fluctueaza functionalitatea lui atunci trebui retinuta si probata pana se identifica exact defectul pentru a nu inlocuii tot subansamblul ( stiti cat costa un alternator sau calculator )
  sau verificarea in amanunt a subansamblului si inlocuirea tuturor pieselor care a intrat in ultimul grad de uzura la un pas de defectare [ activitatea asta este reconditonare si fiabilitatea sistemului revine cel putin cum a fost sau mai bine dak se si asigura o mentenata corectiva la piesele care nu au lucrat corect ( se cunosc foarte bine defectele de fabrica)}
  3 defecte provenite din expluatearea incorecta a utilizatorului aceste defecte sunt cele mai diversificate si unele dintre cele mai grele de identificat
  4 defecte care provin de la mentenantele anterioare incorecte
  ……………………………………..
  Si tot asa asi putea sa unplu pagini intregi problema este timplu

 5. salutare ,, am si eu ceva probleme la masina , … am un peugeot 206 1.4 benzina , problema cred ca exista undeva la partea electrica deoarece ,. mi se intampla urmatoarele probleme .. 1 a fost pot spune ca am rezolvato , era de la o siguranta de 10a , ( atunci cand porneam masina totul decurgea ok pana intr-un moment can ramaneam fara curent , apoi sa descopar ca atunci cand acceleram masina pana undeva la 2000 , 2500 turatii se aprindea martorul din bord al bateriiei si in acel moment incarca , dar numai cand statea bateria aprinsa in bord . bun , iar acum nu stiu de la ce mai poate fi , am o problema cu avariile masinii functioneaza tot faruri semnale avarii la comenzi ,, numai ca avariile la un timp mi se aprind singure daca ii las borna bateriie risc ca dimineata sau cand ajung la ea sa o gasesc cu ele aprinse . ma poate ajuta cineva ? mutumesc …,.,

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.