Skip to content

Câteva aiureli despre Windows Phone 7

Partea a doua a articolului de aici.

Windows Phone 7

E cel mai proaspăt sistem de operare mobil de la Microştift şi zic eu că nu mai are nimic în comun cu fostul Windows Mobile. Bine, n-am mai avut contact cu WinMo de la versiunea 5.0, prezentă pe PDA-ul meu Fujitsu Siemens Pocket Loox n560, iar WP7 e cu totul altceva. O interfaţă spectaculoasă, cu hub-uri de navigare pe ecranul principal şi un al doilea ecran cu toate aplicaţiile şi setările.

Windows Phone 7 cere conectare la contul Live, precum Androidul cont Google şi iOS Apple ID pentru AppStore. Contactele apar pe telefon imediat ce setezi contul de Gmail, dacă le ai, ca mine, salvate acolo. Am uitat vremurile când mă chinuiam să export contactele de pe un telefon în aşa fel încât să mi le recunoască altul, acum le am sincronizate cu Gmail pe toate telefoanele. Inclusiv pe ăsta cu WP7.

Contactele şi ştirile de pe Facebook sunt şi ele integrate în hub-ul People, dacă-ţi setezi, bineînţeles, contul de Facebook. Chestia asta nu pot să spun că m-a dat pe spate, sunt obişnuit să intru în agendă pentru a căuta un număr de telefon, nu pentru a vedea ce a mai scris lumea pe Facebook, dar nici nu pot să spun că m-a deranjat prea tare.

WP7 are un Marketplace în care se găsesc deja destule aplicaţii (multe pe bani, din ce am observat, dar cu versiuni trial) şi o grămadă de jocuri, dar un marketplace care în  momentul ăsta mi se pare varză. N-am reuşit să caut o aplicaţie de Twitter, de exemplu, şi să-mi afişeze numai aplicaţiile. Amestecă tot: aplicaţii, albume, artişti, tot ce conţine cuvintele după care ai făcut căutarea. Am înţeles că asta se rezolvă la update-ul de WP7 care e pe vine. Eu nu l-am prins, am făcut doar un update care-l pregăteşte pe-ăla mare.

WP7 mai vine cu Microsoft Office Mobile (OneNote, Word, Excel, SharePoint), XBOX Live pentru jocuri, Internet Explorer care se mişcă mai greu decât browserul din Android şi care nu ştie Flash (nu m-a deranjat prea tare, n-am bannere Flash de urmărit; plus că, la fel ca la iOS, embed-urile de YouTube se văd bine mersi ca poze în pagină şi la click pe ele se deschide aplicaţia dedicată, care trebuie instalată din Marketplace). În Marketplace avem şi Samsung Zone, care include câteva aplicaţii Samsung. Now (un hub pentru ştiri şi vreme) şi Samsung Photo Share vin gata instalate, dar mai poţi lua Photogram şi Photo Studio pentru editare foto şi încă vreo 2 aplicaţii.

La deschiderea de aplicaţii am cam sesizat lag. O ocazie bună pentru a admira negrul cel negru al ecranului Super AMOLED, dar oarecum deranjant. Plus că se cam simte şi în aplicaţii, cum ar fi în cea oficială pentru Twitter. O fi din cauza animaţiilor, o fi din cauza sistemului de operare care mai trebuie şlefuit… nu ştiu, dar se simte. Am înţeles însă că update-ul următor va mai rezolva din problemele OS-ului.

Din WP7 lipseşte procedura preferată a bloggerului, copy-paste (şi asta se va rezolva la update), lipseşte sharing-ul facil, din două apăsări de touch screen, al Androidului. Pentru poze ai posibilitatea de a le urca pe SkyDrive sau de a le trimite, prin aplicaţia PhotoSharing, pe Facebook, Flickr, MySpace, Picasa şi altele. Clipurile video n-am reuşit să le trimit pe YouTube direct de pe telefon, pagina web deschisă-n Internet Explorer n-o poţi trimite decât prin SMS sau mail şamd. etc. E un SO pentru telefoane, totuşi, îi mai iertăm din defecte, chiar dacă pentru mine, care stau mult pe Twitter, sharing-ul de informaţii/poze/clipuri etc. e destul de important.

Probabil ar mai fi destule de zis, dar am butonat telefonul cam puţine zile pentru a-i desluşi toate secretele. Una peste alta, cum spuneam şi în prima parte, m-ar tenta un Samsung Omnia 7. Telefonul are un ecran superb şi se mişcă bine, sistemul de operare promite. Probabil după update-ul NoDo care e pe vine o să fie un telefon şi mai interesant. Totuşi, obişnuit fiind cu Androidul, aş avea oarece ezitări dac-ar trebui să-mi iau un telefon nou. Pentru că principalul defect al lui Omnia 7 e lipsa Androidului. :-)

Cam atât despre Samsung Omnia 7 şi Windows Phone 7, nu vreau să mă întind şi să creadă unii că mă dau specialist. Pentru următorul telefon în teste (dacă va mai fi cazul) am deja un plan de bătaie făcut, aşa că-l voi butona mai cu sârg. Mi-aş fi dorit în principal să fac mai multe poze şi filme cu ăsta dar, cum spuneam, poate la următorul.

Închei cu câteva poze făcute cu Omnia 7 şi un video cu mine butonând telefonul.

Pozele la dimensiunea originală sunt aici.

Telefonul mobil a fost pus la dispoziţia laboratoarelor aiurea întru butonare de către evoMAG.

5 thoughts on “Câteva aiureli despre Windows Phone 7”

  1. Dupa ce ti-am citit postul cu Omnia 7, stiind cat de greu esti de multumit, m-ai facut curios si am cerut si in test telefonul :)

    P.S. Ce plugin folosesti pentru poza?

  2. Shutter reloaded.

    Ecranul m-a dat pe spate in principal, dar zic eu ca nici WP7 nu e de lepadat. In plus, m-am cam saturat de surubarit la Android, parca mi-ar prinde bine un telefon pe care sa-l las asa cum a venit de la mama lui :D Bine, m-as arunca la un jailbreak, dar macar n-as avea atatea ROM-uri de incercat. Am ajuns sa stau maxim 3 zile pe unul. Ce-i drept, cam crapa astea custom, de-asta le tot schimb.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.