Skip to content

Martie 2011

Câteva aiureli despre Windows Phone 7

Partea a doua a articolului de aici.

Windows Phone 7

E cel mai proaspăt sistem de operare mobil de la Microştift şi zic eu că nu mai are nimic în comun cu fostul Windows Mobile. Bine, n-am mai avut contact cu WinMo de la versiunea 5.0, prezentă pe PDA-ul meu Fujitsu Siemens Pocket Loox n560, iar WP7 e cu totul altceva. O interfaţă spectaculoasă, cu hub-uri de navigare pe ecranul principal şi un al doilea ecran cu toate aplicaţiile şi setările.

Windows Phone 7 cere conectare la contul Live, precum Androidul cont Google şi iOS Apple ID pentru AppStore. Contactele apar pe telefon imediat ce setezi contul de Gmail, dacă le ai, ca mine, salvate acolo. Am uitat vremurile când mă chinuiam să export contactele de pe un telefon în aşa fel încât să mi le recunoască altul, acum le am sincronizate cu Gmail pe toate telefoanele. Inclusiv pe ăsta cu WP7.

Contactele şi ştirile de pe Facebook sunt şi ele integrate în hub-ul People, dacă-ţi setezi, bineînţeles, contul de Facebook. Chestia asta nu pot să spun că m-a dat pe spate, sunt obişnuit să intru în agendă pentru a căuta un număr de telefon, nu pentru a vedea ce a mai scris lumea pe Facebook, dar nici nu pot să spun că m-a deranjat prea tare.

WP7 are un Marketplace în care se găsesc deja destule aplicaţii (multe pe bani, din ce am observat, dar cu versiuni trial) şi o grămadă de jocuri, dar un marketplace care în  momentul ăsta mi se pare varză. N-am reuşit să caut o aplicaţie de Twitter, de exemplu, şi să-mi afişeze numai aplicaţiile. Amestecă tot: aplicaţii, albume, artişti, tot ce conţine cuvintele după care ai făcut căutarea. Am înţeles că asta se rezolvă la update-ul de WP7 care e pe vine. Eu nu l-am prins, am făcut doar un update care-l pregăteşte pe-ăla mare.

WP7 mai vine cu Microsoft Office Mobile (OneNote, Word, Excel, SharePoint), XBOX Live pentru jocuri, Internet Explorer care se mişcă mai greu decât browserul din Android şi care nu ştie Flash (nu m-a deranjat prea tare, n-am bannere Flash de urmărit; plus că, la fel ca la iOS, embed-urile de YouTube se văd bine mersi ca poze în pagină şi la click pe ele se deschide aplicaţia dedicată, care trebuie instalată din Marketplace). În Marketplace avem şi Samsung Zone, care include câteva aplicaţii Samsung. Now (un hub pentru ştiri şi vreme) şi Samsung Photo Share vin gata instalate, dar mai poţi lua Photogram şi Photo Studio pentru editare foto şi încă vreo 2 aplicaţii.

Read More »Câteva aiureli despre Windows Phone 7

Vreau Red Bull pe reţetă!

Citeam pe spuse.ro un articol despre democraÅ£ia prost înÅ£eleasă ÅŸi m-am oprit la punctul despre Algocalmin. E un medicament care conÅ£ine o substanţă controversată ÅŸi care e chiar interzis în unele ţări, mi se pare absolut normal să nu poată fi cumpărat de la colÅ£ul străzii fără recomandarea medicului. Trec peste… Read More »Vreau Red Bull pe reÅ£etă!

Omnia 7, bijuteria coroanei regelui Samsung

Câteva impresii personale despre telefonul mobil pus la dispoziţia laboratoarelor aiurea întru butonare de către evoMAG. Nu trageţi, n-am participat la RoBlogFest, aici doar ne jucăm. :-)

Pentru mine, titlul articolului nu e deloc exagerat. E cel mai frumos telefon Samsung care mi-a căzut în mână. Bine, n-am apucat încă să mă joc cu Nexus S, dar Omnia 7 mi se pare, la prima vedere cel puÅ£in, ceva mai elegant. SubÅ£irel, cu un ecran Super AMOLED superb, care arată negrul negru ÅŸi culorile foarte vii, cu un sistem de operare a cărui interfaţă eye candy te vrăjeÅŸte de la primul contact. OK, nu chiar de la primul, la început m-a cam enervat, mai ales că nu reuÅŸeam să-i activez internetul mobil; s-a dovedit însă a fi vina mea, nu mă dusese capul să setez la numele APN-ului “live.vodafone.com”, îl botezasem Vodafone live, ca la Andoid, ÅŸi căutam celelalte setari pentru APN.

Pe scurt, un telefon elegant, cu un sistem de operare la fel de elegant dar aflat la început de drum, deci în lucru. Să le iau un pic la puricat într-un articol care nu se vrea un review (nu-s specialist, techblogger sau vreun guru în gadgeturi, doar un utilizator destul de obsedat de ele), ci o trecere în revistă a observaţiilor personale în legătură cu un telefon butonat câteva zile.

Samsung I8700 Omnia 7

Cum spuneam mai sus, un telefon frumos, cu un hardware pe măsură. Ecran capacitiv Super AMOLED de 4 inchi, rezoluÅ£ie WVGA 800×480, culori superbe. Negrul e negru, nu ca la tricourile chinezeÅŸti ieftine sau la ecranul Super LCD al telefonului meu HTC Desire (n-am mai prins cu AMOLED, fir-ar schimbările lor de râs). Atunci când e închis, aproape că nu observi unde se termină ecranul ÅŸi unde începe carcasa. Multi touch, accelerometru, senzor de proximitate, tot tacâmul. Åži un consum pe măsură, aÅŸ zice eu, bateria cred că Å£ine maxim o zi, ca la orice smartphone care se respectă. ÃŽn prima zi am reuÅŸit performanÅ£a de a-l încărca de 3 ori. Evident, l-am butonat continuu ÅŸi monstruleÅ£ul de ecran consumă probabil cât un televizor pe lămpi de pe vremea lui CeaÅŸcă.

N-o să amintesc prea multe date tehnice, ele se găsesc în multe locuri pe internet, printre care ÅŸi aici. O să mai spun doar că am avut modelul cu memorie internă de 8 GB, că are un procesor la 1 GHz (Scorpion cică îi zice, cu mine-n zodie) care se descurcă bine cu Windows Phone 7, că are o cameră foto de 5 MP care face poze 2592×1944 pixeli, filmează HD 720p, are autofocus ÅŸi LED flash. Camera, mult peste cea de pe HTC Desire (lucru deloc greu, de altfel), dispune de buton fizic ÅŸi suficiente setări, dintre care aÅŸ aminti dynamic range ÅŸi anti-shaking pentru foto ÅŸi efectele de imagine pe partea de video – poÅ£i filma negativ, sepia, antique, verde, albastru sau cum vrei tu. La partea de video mi-a mai plăcut ÅŸi faptul că poÅ£i activa blitz-ul, ceea ce înseamnă că poÅ£i face filmuleÅ£e cu mândra pe întuneric. Sau, mă rog, singurel sub plapumă, după preferinÅ£e.

Ce nu mi-a plăcut la cameră (la softul pentru ea, de fapt): nu-mi păstra setările. Îi setam filmarea pe 720p, o păstra doar la clipul pe care-l filmam atunci. La următorul era iar pe VGA. La fel şi cu anti-shaking şi wide dynamic range la poze. Nu cred că aveam de unde să le salvez, poate nu i-a plăcut pur şi simplu mutra mea.

Telefonul are 2 butoane touch pe faţă – back ÅŸi search (căutarea se face cu Bing, evident) ÅŸi butonul Home. Apreciez butonul back în mod deosebit, mai ales pentru că pe iPhone lipseÅŸte. Nu-mi place să depind de butoanele din aplicaÅ£ii ÅŸi nici să mă întorc de fiecare dată la ecranul principal pentru a mă duce la aplicaÅ£ia accesată anterior. iPhone îşi spală însă păcatele prin multitasking, care pe Windows Phone lipseÅŸte deocamdată. Sper să nu apară multitasking-ul ÅŸi să dispară butoanele.

AÅŸ mai aminti la capitolul ” nu mi-a plăcut” ÅŸi mufa pentru încărcare (de fapt portul micro USB) situată total aiurea, după părerea mea, în partea de sus a telefonului. Treaba asta combinată cu cablul USB destul de scurt mi-a creat oareÅŸce probleme în a butona telefonul când era înfipt în PC sau în a filma în trafic, cu telefonul alimentat de la brichetă (prin cablul lui USB ÅŸi un încărcător auto universal, n-am avut altul). Un lucru bun e însă că are încărcător “de casă” cu cablul lui, nu depinde de cablul USB ca la HTC Desire, de exemplu.

Dac-ar fi să-i mai reproşez ceva telefonului ar fi faptul că e cam lat, dar n-o s-o fac. Ecranul superb merită efortul de a-l manevra eventual cu două mâini, dacă oboseşti ţinându-l intr-una.

În cutie, accesoriile obişnuite: încărcător, cablu USB, manual, căşti (se aud bine doapele, dar telefonul parcă e un pic sub iPhone la partea audio; ăsta nu e un lucru rău însă, iPhone-ul mi se pare zeu ca mp3 player).

Verdictul laboratoarelor aiurea: un telefon de achiziţionat. Mai că aş fi dat la schimb unul dintre telefoanele mele pe el. De fapt, parcă încă l-aş da. Care faci schimb? Poate evoMAG? :-)

Am împărţit articolul iniţial în două părţi, ieşea prea lung şi nu-l citea nimeni. Va urma, aşadar. În partea a doua aberez despre Windows Phone 7. Mai jos, câteva poze. Tot de amator.

Read More »Omnia 7, bijuteria coroanei regelui Samsung

Mai bine miştocar decât retardat, mai bine glumeţ decât de rahat

Am avut ieri, pe Twitter, o mică altercaÅ£ie, dacă pot să-i zic aÅŸa, cu unul din copiii teribili ai blogosferei. Mă rog, al unei anumite părÅ£i a blogosferei. Omu’ n-a gustat o glumă făcută de mine ÅŸi m-a luat la înjurături. MorÅ£i, organe, mame… arsenalul obiÅŸnuit al oamenilor fără argumente… Read More »Mai bine miÅŸtocar decât retardat, mai bine glumeÅ£ decât de rahat

Din secretele electricienilor auto

Sunt sigur că aÅ£i avut măcar o dată probleme cu instalaÅ£ia electrică de la maÅŸină. Asta dacă aveÅ£i maÅŸină ÅŸi dacă n-o Å£ineÅ£i mai mult în garaj. A, ÅŸi dacă n-a costat 5-600k de euroi, atunci sigur n-are prea multe probleme. Åži mai sunt convins că în situaÅ£ia aia, când maÅŸina ar benzini cu spor, dar nu scânteieÅŸte, v-aÅ£i întrebat, în timp ce vă gândeaÅ£i la ce specialist să apelaÅ£i: “cum de au ajuns ăştia, frate, să fie căutaÅ£i, să lucreze în service, să facă bani din meseria de electrician auto”?!? De ce ei ÅŸi nu eu?

Puţini analizează însă în profunzime situaţia şi încearcă să îşi dea seama ce au făcut şi ce fac electricienii respectivi pentru a ajunge şi a se menţine la un anumit nivel. Vreţi să ştiţi secretele electricienilor auto? Câteva dintre ele în continuare:

Electricienii auto muncesc în fiecare zi

Pot trece luni, poate chiar ani până începi să simţi că eşti bun în meseria ta. Electricienii auto despre care discută toţi azi au muncit mult timp până să ajungă aici şi, ce e mai important, au muncit în fiecare zi, fie că aveau chef sau nu. Încearcă să munceşti timp de şase ani într-un service auto, ca nea Petcu, electricianul meu. Nu e chiar aşa uşor, nu? Degeaba discuţi cu alţi electricieni despre cum v-aţi putea învăţa reciproc meseria asta, dacă tu nu ai cunoştinţe pe care să şi le însuşească şi alţii.

Electricienii auto sunt profesionişti în ceea ce fac

Am prins ideea asta de la nea Cristi, electrician auto la un service din Iaşi. Deşi nu e ceva nou, mulţi ignoră aspectul ăsta. Când te apuci de meseria de electrician auto la modul serios trebuie să îţi stabileşti un set de reguli, obiective pe care vrei să le atingi şi, cel mai important, trebuie să îţi stabileşti un scop, o misiune. Cu ce îi va ajută meseria ta pe clienţii service-ului, de ce te-ai apucat de ea? Altfel, vei fi just another electrician auto. Dacă vrei să fii cunoscut trebuie să fii serios în ceea ce faci.

Read More »Din secretele electricienilor auto


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.