Skip to content

“Tineretul din ziua de azi”

Cred că toată lumea a auzit expresia din titlu de o mie ori, în general la babe exasperate de tinerii mereu puşi pe şotii şi, de multe ori, chiar nesimţiţi. Când aveam părul negru ca pana corbului, ceva mai puţine dureri de spate şi tuleie răzleţe în loc de barbă, mă amuza şi pe mine destul de tare dar, cu timpul, am ajuns s-o folosesc cam prea des când mă refer la cei mai tineri decât mine. Bineînţeles, împreună cu alta, la fel de celebră: ”Pe vremea mea nu era aşa…”.

Şi chiar nu era. Am crescut pe vremea comuniştilor, când distracţiile nu erau la fel de multe ca acum, şi cu toate astea sunt absolut convins că am avut o copilărie mult mai frumoasă decât au copiii de azi. Pe vremea mea n-aveai nevoie de gadget-urile şi device-urile de astăzi pentru a te simţi bine. Era de ajuns un cub Rubik, un radio Ric sau chiar un Walkman, dacă ţi-l permiteai, şi viaţa părea mult mai roz.

Nu plângeai dacă n-aveai ultimul model de iPod sau dacă nu primeai de Paşti cel mai nou iPhone. Nu era un capăt de ţară faptul că fiţoşii din clasă deja foloseau noul MacBook Air, în timp ce tu te chinuiai cu o rapandulă de desktop Pentium 4, primită de la unchiul Vasile care-şi luase în rate (doar cu buletinul) ceva mai nou. Nu exista nimic din toate astea şi te mulţumeai cu lucruri simple, cum ar fi o plimbare în parc, o mozoleală în curtea şcolii cu Maricica de la C sau, mai târziu, chiar o ţigară “poştită” cu golanii două străzi mai încolo, ca să nu te prindă vreun profesor.

Pe vremea mea, adolescenţii nu se visau bloggeri profesionişti la 14-15 ani şi nici n-aveau probleme de genul ăsta. Se bucurau de orice lucru mărunt, ciupeau gagicile de fund în pauze şi jucau miuţa în curtea şcolii până seara târziu. Lucruri simple, care-i făceau să-nceapă fiecare zi cu zâmbetul pe buze, cu gândul la distracţiile ce urmau să apară.

“Tineretul din ziua de azi” nu copilăreşte destul şi va regreta mai târziu, când greutăţile vieţii pe cont propriu nu-i vor mai permite să se bucure din lucruri simple. Şi e păcat.


Citeste si...

1 thought on ““Tineretul din ziua de azi””

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.