Skip to content

Eu mă săpunesc, tu nu, el pute…

Citeam la un moment dat pe undeva despre cât săpun consumă românii, de care, pe unde nu se spală cu el şi alte de-astea. Chestii uşor de observat şi printr-o simplă plimbare cu transportul în comun, n-avem nevoie de statistici care să ne spună că ne spălăm când ne aducem aminte, o simţim cu nările noastre.

“Nivelul consumului de săpun în România este la jumătate faţă de celelalte state din regiunea Balcanilor”, spunea pe undeva o tanti, piarixdă la o fabrică de chestii de-alea colorate şi frumos mirositoare de le spun occidentalii “săpunuri”. Aşa o fi, zice nasul meu proaspăt îmbâcsit cu duhoarea izvorâtă din subraţul unui nene slinos de lângă mine, da’  hai să vedem un pic şi cine e de vină.

Păi, în primul rând, ăia 2, 5 sau 7 ani de-acasă, câţi or fi, în care nu-i învaţă mai nimeni pe majoritatea bărbaţilor să folosească săpunul de câte ori scutură ştromeleacul la baie, de exemplu. “He he, cine mă, io? De ce să mă spăl, că am ţintă, m-am pişat unde trebuie, nu pe mână!” Desigur, frate, te-ai pişat unde trebuie, da’ dacă ţi-e lene să-ţi freci un pic mâinile cu săpun îmi închipui ce des îţi speli fuduliile pe care tocmai ţi le-ai gâdilat! Sau cârnatul dintre ele, pe care l-ai scuturat cu spor după ce l-ai golit de pişat.

O parte (destul de mare) de vină o au tocmai ăia care ar trebui să ne înveţe cum e cu igiena asta şi cu frecatul săpunului de pielea jegoasă: personalul medical. Am colindat în ultima vreme destule policlinici şi spitale şi n-am văzut pe nicăieri săpun la WC. De-ăla lichid, ca la toaletele din benzinării, mall-uri sau alte hypermarketuri, fie el şi îndoit cu apă, numai săpun să fie! Intri, scuturi vrejul (sau mai rău, te caci şi când dai să te ştergi îţi intră degetul prin hârtie – dacă ai şi de-aia) şi nu te poţi spăla decât cu apă, că statul român şi sistemul lui de căcat sănătate n-au bani pentru prostii de-astea numite săpunuri lichide. Şi pe ăia de lucrează în spitale îi doare, bineînţeles, în cur de aspectul ăsta. Plicul să fie plin de bancnoţele, buzunarele asistentelor la fel, dă-l în căcat de săpun! Las’ să-şi transmită bolile de la unul la altul, doar noi din asta trăim!

Cea mai mare vină o are însă o însuşire de bază a poporului român, transmisă cu grijă şi cu limbă de moarte din generaţie în generaţie: nesimţirea. Cred că ne-a intrat deja în ADN, n-o mai scoate nici dracu de-acolo în vecii vecilor. Sau poate doar exagerez eu şi românii nu vor decât să nu-şi subţieze pielea făcând prea mult uz de săpun. ula pe voi, ăia care nu-l folosiţi!


Citeste si...


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail