Skip to content

Corectez subtitrări. Moca.

Se-ntâmplă câteodată să ţi se pună pata pe un film în care actorii pălăvrăgesc în altă limbă decât engleza. În franceză, să zicem. Ai făcut tu vreo 10 ani prin şcoală dar nu s-a lipit mare lucru. Poate şi din cauză că filmele sunt în general vorbite în engleză, sau că angajatorii străini, partenerii de mişmaşuri şi alţi străinezi de-ăştia care vin să dea la buci în România vorbesc şi ei, în general, engleza. De vânzătoarele din buticurile vieneze în care, mai nou, îşi face tot românul cumpărăturile, nu mai zic.

În situaţia asta ai, de obicei, cam două variante: ori foloseşti titrarea în engleză care vine în general cu filmul, ori cauţi una direct în română şi nu-ţi mai oboseşti neuronii mult prea ameţiţi de şpriţurile post-revelionistice. E clar că în cazul de faţă eu unul aleg ultima variantă, nu? De ce să belesc ochii la scrisul care zice un “fuck you” şecspiriano-misterbeanian când pot să citesc un elegant şi neaoş românesc “du-te dracu”? Plus că sunt genul Al Bundy, tolănit pe canapea, cu ochii beliţi la teveu şi mâna la ouă, nu geek cu ochii-n monitor şi căştile pe urechi.

Okidoki, iei titrarea, constaţi că nu merge cu filmul, deşi are acelaşi framerate, te-apuci să vezi de ce. Eeee, acilea cauzele sunt mai multe. Una ar fi că releasul tău e altul decât ăla pentru care-a fost făcută titrarea. Chestie care mă gândesc că n-ar trebui să fie o problemă, din moment ce e la acelaşi framerate şi filmul n-are nimic în plus sau în minus, dar cam e. În fine, umbli la timpi, mai sincronizezi manual unde e cazul, o potriveşti până la urmă destul de uşor.

Nu la fel de uşor o nimereşti şi-n cazul în care Măria Sa Traducătorul, Big-Cheef-No-Caca, face parte dintr-o gaşcă de-aia exclusivistă numită “team”. Atunci e groasă, mânca-ţi-aş, că teamurile-astea îşi marchează teritoriul din 15 în 20 de minute, cam ca javrele din faţa blocului. Javre care, cum descoperă o maşină nouă prin zonă, cum îi pişă cauciucurile. Probabil ca s-o recunoască mai târziu, când vin baieţii prin cartier la ciordales de roţi şi-i întreabă care-s mai noi. Deci cu teamurile-astea e cam jale, de la atâtea urme lăsate peste tot (d-alea cu “tradus în exclusivitate pentru marelesaitalpuliimele.ro de Gogu-Pintenogu”) nu se mai potrivesc titrările chiar de nicio culoare dacă-s pentru alt release.

În fine, cu chiu cu vai o rezolvi şi p-asta, le ştergi pipimarku’ din locurile în care deranjează, mai sincronizezi manual până ţi se acreşte şi o scoţi la cap într-un final. Asta dacă te mulţumeşti cu traducerile total anapoda (şi pe alocuri agramate) care predomină la noi. Dacă nu, faci ce-am făcut eu azi noapte, motivat de imensa pată care mi s-a pus pe sărăcia de film franţuzesc: te-apuci să corectezi titrarea, luând-o drept model pe-aia în engleză.

Operaţiune foarte distractivă, având în vedere greşelile de tot râsul pe care le întâlneşti la fiecare 5-10 replici. Cum ar fi:

“But Hannibal mustn’t linger on those delights.” tradus “Fără aceste delicatese nu ar mai fi canibali.”

“He’s a womaniser and a gambler, and penniless…” tradus “Nu mai are reputaÅ£ie de dur între femei ÅŸi jucători, nu mai e supravegheat…”

Don’t worry, with each woman he has had, in your world or mine, people ran to tell me.” tradus “Nu vă temeÅ£i, fiecare femeie pe care a avut-o, în lumea voastră sau a mea, a alergat în aÅŸternuturile mele!

şi multe altele până la sfâşitul filmului, astea de mai sus sunt din primele… 5 minute!

AÅŸadar, având în vedere că încep să mă specializez în sincronizarea ÅŸi mai ales în corectarea traducerilor de cacao, aÅŸ putea să mă ocup în mod organizat de aÅŸa ceva. Eventual îmi fac ÅŸi un team – “Timu’ ălora care corectează traducerile total aiurea făcute de alÅ£ii”. Păi nu?

Pentru că în România orice lucru e făcut de mântuială şi, pe lângă ăla care-l face, mai trebuie cel puţin un om care să verifice şi să repare.

12 thoughts on “Corectez subtitrări. Moca.”

 1. Vezi, uite de aia e bine să te uiţi doar la filme în engleză/franceză (cazul meu). Scapi de problema asta din start.

 2. Clar prefer sa ma uit fara subtitrare daca e intr-o limba pe care s-o inteleg.

  Insa ai mei stau mult mai prost la capitolul asta (de pe vremea aia se facea rusa si nici pe aia n-o stiu ei, ca nu le-a placut), asa ca de fiecare data cand iau ceva pentru ei stiu ca o sa am mult de muncit la corectat subtitrari :|

  Ultima însemnare a lui brontozaurel: de sfarsit de an…

 3. Åži de-asta prefer subtitrările, când nu te uiÅ£i singur ÅŸi tre’ să-i traduci ăluia de lângă tine din 2 în 2 replici parcă e mai comod să le ai direct în română.

  E distractiv să corectezi subtitrări, oricum. Plus că-mi mai amintesc niscaiva expresii franţuzeşti uitate de prin secolul trecut.

 4. Fază tare e când cel de lângă tine e translator, dar când vine vorba de filme nu vrea nici în ruptul capului să se uite fără subtitrare. :((

 5. Din contră, dac-ar fi o întreagă echipă eu aÅŸ aÅŸtepta să traducă ceilalÅ£i filmul, după care aÅŸ cârcoti că aia nu e bine, ailaltă nici atât… :P

 6. de cand a aparut google translate si pentru limba romana apar si subtitrari la secunda dar, calitatea este aproape nula, ceea ce obtii “brut” din google, de multe ori ‘ti dubleaza efortul ;) … in schimb daca traduci in japoneza din engleza , rezultatul este de N ori mai superior, aproape perfect.

  Concluzia: limba romana este de N ori mai complexa decat japoneza … la Japani nu exista plural, neutru, etc… mult, multe nu exista, pur si simplu se deduc din contextul conversatiilor … adica aia’si folosesc creierul mai mult decat noi!!!

  Ultima ̨nsemnare a lui ByREV: SSD vs HDD РDEMO Videos

 7. Probabil că graba strică treaba, ca de obicei. Sunt totuşi subtitrări bune şi printre alea apărute foarte repede (subtitrările pentru Prison Break şi Heroes, de exemplu).

 8. Daaaaaaaa. cumplita treaba. Si eu sunt translator si traducator..dar sincer singurul lucru pe care mi-l produce o subtitrare..este un chef nebun de a corecta. De relaxat si savurat filmul nici nu poate fi vorba. Nu inteleg “tim-ul” asta care se apuca de asa ceva daca nu sunt capabili. eu una unde nu stiu, nu ma bag pana nu sunt sigura pe mine. Iti strica tot cheful. Pluuuuuuus o chestie pe care eu n-am inteles-o niciodata..never ever….in film un “superman” o intreaba pe o “lois” did they hurt you? traducerea e: esti bine? wtf>??? aia da din cap ca “nu!”!!!

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.