Skip to content

BucureÅŸti, oraÅŸ aglomerat

Bucureştiul e un oraş trist. Gri, fără personalitate, murdar, aglomerat, cu oameni reci.

Cam asta citesc periodic pe diverse bloguri, în articole sau comentarii. Cele mai multe scrise, bineînţeles, de non-bucureşteni care se află “în trecere” pe-aici. Aşa de în trecere că peste câţiva ani îi găseşti la casele lor, cu neveste, copii şi slujbe bine plătite pe la vreo multinaţională. Tot în Bucureşti.

Nu zic că n-au dreptate, Bucureştiul chiar e un oraş trist, murdar şi mai ales aglomerat. Dar are cluburi de fiţe, Mall-uri, IKEA, o groază de hypermarket-uri, cârciumi pentru toate gusturile. Şi corporatişti, majoritatea cu accente ciudate. Veniţi, bineînţeles, la studii în Bucureşti, acum 5-7-10 ani. Într-un oraş murdar, în care nu şi-au dorit niciodată să trăiască şi pentru care s-au încumetat cu greu să-şi părăsească mirificele locuri natale.

Şi totuşi, pe mulţi dintre ei îi regăseşti în oraşul ăsta infect la mulţi ani după ce şi-au terminat studiile. Au prins slujbe bune aici, ies cu prietenii săpămânal la Mall, îşi cumpără mobila de la IKEA şi au credite la bănci cu sediile-n Bucureşti. Credite pe care le-au obţinut datorită salariilor bucureştene cu multe cifre, salarii care pentru prietenii lor rămaşi în oraşele natale reprezintă idealuri de neatins.

Bucureştiul e un oraş trist. Gri, fără personalitate, murdar, aglomerat. Plin de oameni din toate colţurile ţării, aflaţi “în trecere” pe-aici de mulţi ani. Oameni care filosofează, cu un pahar de whisky în faţă, în cel mai de fiţe club bucureştean, despre cât de urât e oraşul ăsta.

De ce sunteţi încă aici?

6 thoughts on “BucureÅŸti, oraÅŸ aglomerat”

 1. Mie imi place Bucurestiul noaptea cand nu mai vad atata alb si argintiu de la ambalajele aruncate de gunoaiele umane care locuiesc in acelasi oras cu mine.

  Ziua… imi place sa ies in parcuri, sa pozez rate, veverite.

  Nu stiu care cluburi sunt considerate “de fite”. N-am fost oricum in prea multe si niciodata nu am fost eu cea care sa decida unde mergem. Nu am calcat vreodata intr-un Mall (si stau in Bucuresti de 6 ani) si nici in IKEA. Nu am facut nici un credit pana acum si sper sa nu am vreodata nevoie. De hypermarketuri m-am saturat… de fapt nu de hypermarketuri, ci de aglomeratia si nesimtitii de care dau acolo.

 2. Nu inteleg care este dilema autorului: Bucuresti este un oras in care nu e placut sau sanatos sa traiesti dar in acelasi timp are climatul economic cel mai favorabil pentru a-ti castiga existenta in Romania. Are institutiile de invatamant cele mai renumite – de aceea vin la studii provincialii. Deci unde e problema? Nu stiu cine ar prefera sa aiba un trai precar intr-un oras curat in loc sa aiba un trai decent in Bucuresti. Intrebarea de la final e de-a dreptul absurda.

 3. Eu unul, ca mandru autor al ineptiei de mai sus, n-am absolut nicio problema. Probleme au cei care se vaita toata ziua ca Bucurestiul e un oras aglomerat, murdar, trist si rece dar uita exact ce-ai spus tu mai sus: ca are climatul economic cel mai favorabil si de-aia uita sa mai plece pe meleagurile natale mult mai curate.

  Eu unul m-am saturat sa aud toata ziua critici la adresa orasului astuia si a celor nascuti aici (bucurestenii, adica) din guritele unora care s-au nascut prin alte zone dar si-au gasit stabilitatea (sau chiar prosperitatea) financiara aici. Daca-ti place sa fii bucurestean la bine (cand e vorba de castiguri), fii si la rau.

  Intrebarea de la final o fi absurda, nu zic nu. Ai un raspuns la ea sau ne multumim s-o consideram absurda si ne vaitam in continuare ca traim intr-un oras murdar, in timp ce facem shopping la Mall si vedem filme la Multiplex?

 4. :) Eu cred ca observatia ta tradeaza parerea de rau ca orasul de care esti legat afectiv se aglomereaza de provinciali care insa nu se implica si ei la randul lor afectiv. Adica au libertatea de a se “folosi” de climatul favorabil dar in acelasi timp de a critica alte aspecte ale acestei personificari pe care o vezi ca fiind Bucurestiul. Este doar un oras, nu este o fiinta, nu este un obiect de adoratie si deci este perfect valabil sa iti exprimi nemultumirile in timp ce te bucuri de alte avantaje pe care el ti le ofera. Nu cred ca exista un “spirit” de bucurestean. Nu exista particularitati lingvistice, culturale, istoric-extreme care sa creeze intre locuitorii acestui oras o legatura subtila pe care ceilalti sa o respecte sau pe care sa o atribuie implicit si orasului.. E parerea mea de provincial care a atins prosperitatea in capitala.. poate imi scapa mie acest subtil :)
  Imi cer scuze pentru duritatea cuvantului “absurd”, nu cred ca e adecvat. Intrebarea ta de la final a fost retorica..

 5. Nu stiu daca exista un spirit de bucurestean dar unul de anti-bucurestean exista sigur. L-am simtit in armata, unde bucurestenii erau considerati fitosi chiar daca-si vedeau de treaba, il simt si acum, cand aud aproape zilnic pe cineva injurand si criticand orasul asta, in timp ce-si indeasa linistit in buzunare banii castigati aici.

  Eu n-am folosit cuvantul “provincial”, pentru ca in general e prost inteles. Si nici nu ma deranjeaza oamenii care-si vad de treaba, indiferent de unde-ar proveni, eu ma refeream la cei vesnic nemultumiti de orasul asta aglomerat si jegos, dar care continua sa contribuie la aglomeratia si murdaria asta ca si cum ei ar avea dreptul, ca nu-s de-aici.

  Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteles. E doar o opinie, oricum, nu inseamna ca trebuie sa am si dreptate 100% (desi eu consider ca am).

  Merci pentru comentarii.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.