Skip to content

Fără ţigani/romi?

Nu pot să zic că mă omor după ei dar totuşi… parcă devenim prea rasişti. Petiţia asta aş semna-o (ca să nu mai avem parte de confuzii mai mult sau mai puţin intenţionate), deşi e la fel de inutilă ca toate celelalte petiţii online, dar să pun din start condiţii ca în poza de mai jos parcă nu mi-ar veni.

Fara_tigani

E drept, ne fac de râs pe unde pot, ne cotrobăie prin buzunare când nu suntem atenţi, ne taie dacă-i supărăm, dar am senzaţia că nici noi nu prea ne-am omorât să-i integrăm. O fi prea târziu?!

15 thoughts on “Fără ţigani/romi?”

 1. Eu cred ca prea amestecam multe lucruri laolalta. Nu ne e clar cand e de fapt rasism si confundam prea des discriminarea din motive de civic sau criminalitate cu discriminarea rasiala.

  Daca te dai instinctiv deoparte de un rrom in autobuz, avand in cap cliseul cu buzunareala, dai cumva dovada de rasism? Sau ai proceda la fel si fata de un cocalar roman?

  Nu stiu cate sanse are petitia aceea sa mai schimbe ceva, mie mi se pare deja tarziu. Singura solutie ar fi sa adoptam si noi denumirea de ENGLEJI pentru poporul roman, ca sa vada si altii cum ne simtim :). N-avem vreun rege dac in istorie, Engleji Dromichaetes sau ceva de gen? ;)

 2. Eu unul m-aş feri şi de cocalarii români get-beget, pentru că în general ăştia au apucături de ţigani dar duse un pic peste limită – de la ascultat manele în curte cu volumul la maxim şi până la buzunărit lumea prin autobuze. Sincer, de ăştia mi-e mai scârbă decât de ţigani.
  În cazul de faţă, o licitaţie pe okazii.ro în care un potenţial cumpărător specifică de la început “fără ţigani”, mi se pare discriminare (chiar dacă justificată pe undeva).

 3. Da, dar nu stiu daca ai inteles bine ce vroiam sa spun: a te feri de cocalari n-ar insemna rasism. A te feri de tigani – este rasism doar fiindca termenul “tigani” denota si o etnie?

  La licitatia aceea, de-acord cu tine si nu-mi plac nici mie extremele sau discriminarea clar astfel afisata. Dar cum observi si tu, putine pe lumea asta vin fara absolut nici o vina din partea discriminatilor.

 4. Am înţeles ce-ai zis, voiam doar să subliniez că nu mă interesează etnia ăluia care simt că mă va buzunări. La licitaţia aia eu aş fi pus condiţia “fără ţepari, de orice naţie sau culoare ar fi ei”.

 5. …si inca ceva. Zici tu “dar am senzaţia că nici noi nu prea ne-am omorât să-i integrăm”. Ma-ntreb si eu, ca am trait si-n tara, iar nici astia pe-aici in Canada nu stiu cat s-au omorat ei “sa ne integreze”. Ca am avut practic cam aceleasi oportunitati la piata locala ca ale romilor la noi, ba uneori chiar mai putine. Nu ne-a intins nimeni covoare rosii, plus ca ne-am adaptat noi la viata asta, ca n-aveam de ales, n-am asteptat sa faca ceilalti special nu stiu ce.

  PS: la ce spuneai anterior, cu natiile. Pai buba asta e, ca numai termenul in sine de “tigani” provoaca deraieri frecvent total nefondate :)

 6. Păi… nu m-am gândit la tratament preferenţial. Să zicem că n-ar trebui să le mai aplicăm eticheta de ţigan. Sunt cetăţeni români, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca mine. Nimic în plus, nimic în minus.
  Aşa… pe o parte le dăm locuri preferenţiale în şcoli şi pe alta îi hulim că omoară italience şi ne fac de cacao prin Europa.

  Apropo de asta, a ajuns o scuză pentru ei faptul că sunt ţigani. Eram la Sibiu în vară; un ţigan grăbit (şi nesimţit, desigur) a dat la un moment dat peste mine. E drept, stăteam cam pe mijlocul trotuarului, fiind concentrat la indicaţiile unei cucoane care-mi explica unde e o biserică.
  Ne-am luat de el, iritaţi de faptul că n-a zis nici “pardon” sau altă scuză cât de mică. Răspunsul a fost “ce vreţi mă, noi suntem ţigani!”
  WTF?!

 7. Ei las’, ca tot pe tema asta m-am atacat si eu la mine. Sunt si romani de-ai nostri care, daca pomenesti undeva ca “un tigan/rrom te-a furat in autobuz”, fac imediat asocierea tigan/rrom–>discriminare–>rasism.

  Cred ca-i spuneam eu bine unuia: daca un roman/chinez/patagonez fura si taie, spunem ca a comis o infractiune. Daca o face un rom/tigan, nu ne atingem de el, ca ar fi discriminare/rasism ;)

 8. În concluzie, părerea mea (aiurea) e următoarea: nu mă omor după ţigani dar nici pe ei nu i-aş omorî doar pentru că sunt ţigani. A, c-aş mătura niţel pe jos cu nesimţitii care-şi motivează tâmpeniile precum povesteam în comentariul de mai sus, e altă treabă…

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.