Skip to content

Bilete online? Nu-mi mai trebuie, merci.

Ca tot românul cu nostalgii din adolescenţă / tinereţe m-am hotărât şi eu să merg anul ăsta la concertele formaţiilor care mi-au încântat auzul în vremuri mai mult sau mai puţin îndepărtate. Metallica şi Iron Maiden ar fi ele (formaţiile). La Maiden m-am trezit la timp şi am apucat bilete, la Metallica nu.

Eh, cum orice fraier merită o a doua şansă, am avut-o şi eu pe-a mea. Adică aş fi avut-o dacă n-aş fi trăit în România, ţara cu cel mai de rahat comerţ online. De fapt stai… nu comercianţii online sunt de vină, ci hecării frate, ăia de dau DDoS-uri peste dosuri amărâtelor de vânzătoare de bilete. Online.

Şi acum să explic niţel rândurile fără noimă de mai sus: avem myticket.ro, sait de mare angajament de la care am luat şi biletele la Maiden (fără probleme). Avem ora 00:00 din ziua 17 iulie 2008, când s-au mai pus în vânzare oareşce bilete la Metallica, pentru întârziaţii (mintal) ca mine. Avem un fraier coclit (asta-s eu) care s-a chinuit de pe la 12 fără 5 până după 1 noaptea să facă o amărâtă de comandă pe căcatul minunatul sait. Care era mort, evident. Tu meni conecşăns prin ograda maieschiuel. Mort de tot deci, deja mirosea.

Eeee… a doua zi avem nişte şmecheri de şmecheri care, ruşinaţi probabil de faptul că rapandula lor de server n-a fost în stare să facă faţă câtorva sute (poate chiar mii) de fraieri care nu şi-au luat bilete la timp, vin şi dau cu bomba:

Timp de aproximativ 45 de minute, pagina de bilete Metallica a site-ului MyTicket a fost tinta unui atac Denial Of Service. Mai exact, un atac de tip Denial Of Service poate fi folosit de catre o persoana sau un anumit grup de persoane pentru a limita accesul altor utilizatori la un anumit serviciu de pe un site.

Au fost inregistrate comenzi Metallica si in acest timp, dar abia dupa respingerea atacului comenzile au putut fi plasate fara nicio restrictie, biletele epuizandu-se in doar cateva minute.

Deci atacuri, frate, nu server de căcat. Atacuri peste atacuri şi iar atacuri asupra unei tarabe care vinde bilete. Atacuri pe care poate le-aş fi înghiţit dacă taxatoarele de la myticket.ro n-ar fi continuat cu explicaţiile:

Serverul MyTicket poate sustine accesul a peste 10.000 de utilizatori pe minut, dar atacul nu a fost directionat spre server, ci catre pagina Metallica, celelalate evenimente inregistrand comenzi si in acest timp. Din fericire am reusit sa oprim atacul, apoi plasarea comenzilor decurgand normal. […] a declarat Bogdan Tudor, Project Manager MyTicket.

Păi bine bre, stimate project manager sau ce taxatoare eşti matale pe-acolo, eu eram  călare pe situaţie la ora aia. De la 12 fără 5, cum spuneam, tot încercam fără succes să accesez minunăţia. Nu ştiu ce alte comenzi şi ce atacuri direcţionate spre femeia de serviciu aţi avut dar eu n-am putut să intru deloc pe sait timp de vreo oră şi ceva. Nici pe index, nici pe ce alte pagini mai aveam eu prin history pe la Firefox pe-acilea. Saitul era mort şi neîngropat, cu serverul MySQL impotent ca Mircea Geoană în faţa cucuvelei zâmbăreţe. Am şi poză uite, ca să vază şi ochiu’ matale că şi prima pagina era inaccesibilă, nu numai aia cu Metallica.

Mai e necesar să menţionez că, atunci când am reuşit să intru pe minunatul sait şi să plasez comanda, biletele se duseseră deja pe apa sâmbetei? Denial, ne-denial, biletele s-au comandat în timpul “atacului”. TOATE.

Singura concluzie pe care eu, mândru posesor de IQ subunitar, o pot trage, ar fi că a dat lumea buluc să comande bilete şi 486-le vostru la 66 MHz a plecat în vacanţă, cu MySQL cu tot. Şi că aţi inventat o scuză cu DoS şi alte funduri de taxatoare ca să mai stea fraierii ca mine şi altădată călare pe sait, sperând că  într-un final minunea cerească se va înfăptui şi mândra aplicaţie PHP se va conecta la chipeşul server de MySQL.

Mă rog, mă puteţi contrazice cu log-uri care să demonstreze că a fost într-adevăr un atac dar sunt convins că n-o veţi face. Aşa cum nici eu nu voi mai face niciodată prostia să mă bazez pe tarabele online ca myticket.ro.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.