Skip to content

45 de zile

Definitely NO Smoking (Anything)Atâtea au trecut de la ultimul fum de ţigară tras cu nesaţ de subsemnatul până-n străfundurile plămânilor îmbâcsiţi de zecile de mii de ţigări aprinse de brichete anonime (care n-au ajuns pe gazoane sau în capete de arbitri), de-a lungul prea multor ani. 45 de zile în care am studiat atent fiecare schimbare petrecută, am tras adânc în piept fiecare gură de aer şi am blestemat de nenumărate ori clipa în care am pus prima ţigară în gură.

De ce fac atâta caz de chestia asta? Pentru că m-am apucat de fumat la aproape 15 ani şi de pe la 18 am fumat la modul serios, adică peste un pachet pe zi. Am crescut şi m-am maturizat (cât am reuşit) ca fumător, lucru care şi-a pus amprenta pe absolut tot ce ţine de viaţa de zi cu zi. Nu ne dăm seama dar fumatul ăsta înseamnă mult mai mult decât o simplă dependenţă de nicotină sau de gestul de a duce ţigara la gură, înseamnă practic un mod de viaţă.

La restaurant cauţi un loc în zona de fumători şi primul lucru pe care-l faci când te aşezi la masă e să te asiguri că ai scrumieră. La serviciu, când vrei să faci o pauză pentru că ai înţepenit de la atâta belit ochii-n monitor (sau de la atâta măturat holurile, fiecare după posibilităţi), ieşi la o ţigară. La semafor, plin de draci din cauză că ai prins roşu a treia oară şi mai prevezi vreo 15 minute de stat pe loc, aprinzi o ţigară. Seara, înainte să te bagi în pat după o zi grea de muncă, mai tragi cu sete câteva fumuri. Şi exemplele pot continua.

Ce-am observat în astea 45 de zile şi merită menţionat aici? Păi ar fi faptul că în primele 2-3 săptămâni am avut o energie nemaipomenită, ca şi cum organismul se bucura că nu-l mai otrăveam, cu bună ştiinţă, de-atâtea ori pe zi. Am rupt stepperul în două, după ce nu-l mai băgasem în seamă vreo 2 ani şi culmea, deja oboseam mult mai greu chiar din primele zile. Ar mai fi de menţionat faptul că mă enervez ceva mai greu, lucru destul de ciudat dacă te gândeşti că fumătorii îşi aprind o ţigară atunci când vor să se calmeze. Fals, ţigara mai mult te agită, prin creşterea tensiunii şi a pulsului (puls care a scăzut undeva sub 80 de când nu mai fumez, înainte fiind obişuit cu valori peste 90).

M-am şi îngrăşat 4 kile, ce-i drept, în principal din cauză că tot ce mănânc/beau parcă are un gust mult mai bun de când nu mai fumez, aşa că am cam exagerat cu gustăritul (şi cu berica, evident). Am redescoperit şi gustul cafelei (în general fără cofeină), după câţiva ani în care n-am mai suportat licoarea respectivă – sunt convins că din cauza asocierii ei cu ţigările.

Una peste alta, concluzia după primele 45 de zile ar fi că prefer să iau în greutate decât să gâfâi din cauza tutunului când urc 2 etaje. Mă simt mai bine de când am renunţat la fumat şi am devenit, dintr-un fumător convins şi cu ştate vechi, un susţinător al renunţării la viciul respectiv şi eventual al concentrării pe alte vicii mai puţin dăunătoare (asta dacă sexul poate fi numit viciu).

Ceea ce vă doresc şi vouă, fumătorilor care citiţi aceste rânduri plictisitoare.


Citeste si...

5 thoughts on “45 de zile”

 1. opreste cronometru, evita calendarul. E evident ca nu te mai opresti! Peste 4-5 ani o sa ne povestesti ca au trecut 18000 zile de cand nu ai mai aprins tigarea? Respect pt campania ‘nu fuma’!

  Ultima însemnare a lui cb: livrarea sperantei

 2. Vă mai povestesc eu şi înainte de 18000, stai liniştit. Sau poate povestesc pentru mine, ca să nu mă reapuc. Zic eu că e mai bine să studiezi ce ţi se întâmplă şi chiar să exagerezi, dacă asta te motivează în continuare.
  Mai am un motiv pentru care povestesc despre asta dar toate la timpul lor.

 3. Am fumat de câteva ori din prostie, fiind conştient şi temându-mă că s-ar putea să devin dependent. Nu a fost să fie. Chiar mi se pare o porcărie, un moft ieftin care costă prea mult şi nu mă refer la bani, desigur.

  Una peste alta, mă văd nevoit să desprind din textul tău şi efectele benefice ale fumatului în ceea ce priveşte egalitatea socială:D! Şi cel cu belitul în monitor şi cel cu măturatul pe holuri, tot la o ţigare se întâlnesc.

  :d/

  Ultima însemnare a lui INconstantIN: Sorin Oprescu are 2 bloguri, acelaşi Sorin cu alt httpin

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.