Skip to content

Nesimţirea, adevărata noastră problemă

Toată lumea declară sus şi tare că sărăcia e cea mai mare problemă a românilor, că de-aia pleacă spre alte zări pentru a câştiga un ban cinstit sau că de-aia merg toate prost în ţara asta – din lipsa banilor. Eu zic că adevărata problemă a românilor e nesimţirea. N-ai nevoie de bani pentru a-ţi duce gunoiul la ghenă în loc să-l arunci pe geam în faţa blocului (mulţumesc pe această cale vecinilor mei, ţărani de Bucureşti, din cauza cărora trec în pas aproape alergător prin faţa blocului, de când au zburat pe lângă mine diverse pungi de gunoi, resturi alimentare sau mucuri de ţigări). Nu-ţi trebuie o avere fabuloasă ca să ai bunul simţ de a te duce la stadion pentru a urmări un meci de fotbal, nu pentru a arunca brichete în capul ălora de pe teren.

Nu e obligatoriu să câştigi 1000 de euro/lună pentru a avea bunul simţ să dai zăpada din faţa blocului sau din parcare în loc să pui maşina pe locul altuia, care a fost mai gospodar şi şi-a făcut curat. Sau să cauţi un coş de gunoi după ce ai terminat pachetul de ţigări, în loc să-l arunci pe geamul maşinii. Sau să cedezi trecerea în trafic atunci când trebuie. Sau să nu intri pe galben în intersecţie atunci când e clar că nu vei apuca s-o traversezi şi că vei rămâne ca proasta în mijlocul străzii, încurcând traficul din toate sensurile. Sau să îţi duci rabla la fiare vechi atunci când nu mai e bună de nimic, în loc să ocupi un loc de parcare de care s-ar putea folosi altcineva. Sau să…

Nesimţirea e problema noastră supremă fraţilor, fie că avem 4 clase sau 18. Românul e nesimţit de când se naşte şi până moare, pentru că aşa s-a învăţat de generaţii întregi. La cinematograf mâncăm floricele şi aruncăm resturile pe sub scaune, pe stadion mâncăm seminţe si scuipăm cojile pe jos, în trafic ne înjurăm ca la uşa cortului şi le tăiem calea celorlalţi pentru a fi mai şmecheri, la televizor venim din 4 în 4 ani şi minţim prostimea ca să ne aleagă, ştiind clar că nu ne va trage nimeni de urechi la încheierea mandatului pentru lipsa rezultatelor.

Blazonul nostru naţional e nesimţirea. Sunt ferm convins că nu vom scăpa de ea în veci, pentru că e deja în ADN-ul nostru, o emanăm prin fiecare por şi prin fiecare băşină. Aşa că mai lăsaţi-mă cu sărăcia, tot din cauza nesimţirii am ajuns aşa!

5 thoughts on “Nesimţirea, adevărata noastră problemă”

  1. Nu neaparat ronmanul e nesimtit. Poate prea putin educat, necivilizat. Oricum, totul este relativ: unde nesimtirea e la ea acasa, nu se mai cheama nesimtire, ci obisnuinta.
    Apropo de suporteri tampiti, ce s-a intamplat aseara la Rapid-Steaua a fost un exemplu clar de cat de civilizati (si inteligenti) sunt romanii.

  2. E de discutat cu educaţia asta… Dacă ai 20 de ani de şcoală şi încă vreo 20 de experienţă în învăţământ dar te prezinţi la TV cu negru sub unghii şi părul nespălat de minim 2 luni, cum eşti? Dacă eşti tobă de carte dar arunci hârtiile pe geam ca şi ăla fugit din şcoală în ciclul primar, cum eşti? Eu rămân la nesimţire, lipsa educaţiei nu poate fi o scuză într-o ţară în care eşti obligat să faci minim 10 clase.

  3. Intelegi gresit termenul “educatie”. Educatia nu se reduce numai la ce se preda in scoli, nu se refera numai la cititul cartilor sau studiul unei stiinte, nu se rezuma la trecerea unui examen de doctorat s. a. Educatia morala, asta ne lipseste tuturor. Educatia sociala de asemenea…

  4. N-am înţeles deloc greşit, păcatul meu e că am pretenţia ca educaţia din şcoli (plus aia de acasă) să însemne mult mai mult decât studiul diverselor ştiinţe.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.