Skip to content

Electronicele – un mister

Hyper-mega-supermarket-urile au o ofertă foarte bogată de electronice şi electrocasnice, ca să nu mai vorbesc de IT&shit. Găseşti aproape orice la ei, de la prăjitoare de pâine până la plasme Full HD cu diagonala de un metru jumate.

Problemele apar atunci când vrei să cumperi o sculă mai pricopsită, pentru că nu ştie mai nimeni să-ţi dea detalii satisfăcătoare despre ea. A, dacă-i întrebi de aspiratorul X ştiu să-ţi spună că are sac permanent, putere de Ţ watts şi garanţie 2 ani, dar dacă-i iei la bani mărunţi când vrei să cumperi un PC, un laptop sau o plasmă gigant, i-ai cam încurcat. Am simţit pe pielea mea incompetenţa lucrătorilor comerciali din mega-super-hypermarket-urile astea de câte ori am făcut prostia să încerc să cumpăr o sculă de la ei. De-atunci m-am limitat la haleală, hârtie igienică şi creioane colorate, că la alea n-ai pretenţii să-ţi spună nimeni caracteristicile tehnice.

Dacă ne uităm în revistele cu promoÅ£ii pe care micii spammeri carfuro-auchano-realieni le depun cu sârg în cutiile noastre de scrisori, jalea e ÅŸi mai mare. Ori avem doar o descriere sumară gen “Detector radar model XYZ123”, ori avem aceleaÅŸi date repetate de 2-3 ori, ca să se umple pagina ÅŸi să dea impresia că e plină de detalii.

Cu toate astea, o grămadă de lume cumpără electronice şi IT la greu din hypermarket-uri, pentru că e comod. Te-ai dus să cumperi 2 pet-uri de bere şi un kil de cârnaţi Pleşcoi din Carrefour, de ce să nu iei tot de-acolo şi LCD-ul ăla pentru care strângi bani de anul trecut? Nu contează că nenea ăla care ţi-l vinde e la fel de nepriceput ca şi tine (sau chiar mai nepriceput), citeşti acasă manualul şi te descurci tu. Nu contează că atunci când îl întrebi pe micul trepăduş carfurian dacă monitorul are ceva pixeli morţi crede că l-ai înjurat de mamă, vezi tu când ajungi la standul de garanţii şi probe, după ce ai plătit scula. Nu contează că televizorul pe care l-ai achitat nu funcţionează, băiatul de la probe e amabil şi-ţi mai aduce din magazie 2-3, până nimereşti unul care se aprinde. Mai pierzi o oră dar pleci spre casă triumfător, cu televizorul no name în braţe şi chef de telenovele.

Cei care cred că nu contează aspectele de mai sus vor cumpăra în continuare electronice ÅŸi IT din hypermarket, chiar ÅŸi după ce-ÅŸi dau seama că am dreptate. CeilalÅ£i se orientează către magazinele de specialitate pentru scule mai pricopsite, cumpărând din supermarket doar hârtie igienică ÅŸi parizer ţărănesc. Cum e ÅŸi normal, dealtfel…


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.