Skip to content

Rumeni o romeni?

Plecând de la un articol din Evenimentul Zilei pe tema deja clasică “rom sau ţigan”, mi-am adus aminte de nişte cursuri de italiană pe care le-am urmat la un moment dat la Istituto Italiano di Cultura din Bucureşti. La cursurile alea am învăţat, printre altele, că italienii ne spun în mod greşit rumeni, forma considerată corectă de profesoară fiind romeni, pentru că ne tragem din romani.

N-am reuşit să mă lămuresc nici în ziua de azi cum e corect, italienii ne spun când rumeni, când romeni, dar pe mine unul mă interesează mai mult subiectul ăsta decât cel prezentat de Evenimentul Zilei. Ţiganilor nu li se spune aşa numai în limba română, câteva căutari pe Google după zingaro, cigany, tsigane sau zigeuner ne pot lămuri cum sunt numiţi romii şi de alte popoare. Oricum le-am zice, cam peste tot sunt asociaţi cu hoţia şi fărădelegile, aşa că asta cu denumirea cred că ar trebui să fie ultima lor problemă.

Revenind la subiect… rumeni sau romeni?


Citeste si...

4 thoughts on “Rumeni o romeni?”

  1. parca citisem pe undeva ca Romania, mai demult se chema Rumania sau Rumenia. Probabil de acolo vine confuzia…

    si apropo, nu ne tragem din romani.

  2. e clar, esti din bucuresti. spor la preaslavit imnul nostru national care-i pupa in fund pe vechii imperialisti (cum pupa acu romania pe noii imperialisti)

  3. Eu nu preaslavesc nimic, astept doar sa ma lamuresti. Pana una-alta suntem toti oameni, din Bucuresti sau de aiurea si argumentam cand facem o afirmatie.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.