Skip to content

Războaiele altora

Stau câteodată ÅŸi cuget (adânc rău) dacă să mă implic în câte un război care nu-i al meu. Åži nu e vorba de faze de prost gust de genul “x a zis că y e idiot”, unde y e vreo cunoÅŸtinţă de-a mea pe care simt nevoia s-o apăr. Nu, e vorba de războaie pornite aiurea, numai pentru că se poate, de către personaje care n-au alte argumente în afară de antipatia faţă de cel pe care-l atacă ÅŸi, eventual, diverse zvonuri care circulă aiurea.

Simt nevoia să mă implic uneori, chiar dacă n-am nicio legătură cu războiul respectiv, dacă am mai multe date despre persoana (sau firma) aflată în defensivă decât va avea vreodată războinicul. Asta pentru că el, justiÅ£iarul, nu va testa niciodată serviciile celui pe care-l atacă, mulÅ£umindu-se cu argumentul suprem “în domeniul cutare, românii sunt de căcat”, de parcă el ar fi vreun american rătăcit pe plaiurile mioritice. Am întâlnit atitudinea asta atât de des în ultima vreme încât mi s-a acrit. Critic ÅŸi eu destul de des, dar îmi place să cred că mă bazez pe experienÅ£ele personale atunci când zic de unul sau de altul că-s de rahat, nu pe vorbele altora sau pe idei preconcepute.

Mai simt nevoia să mă implic atunci când cineva încearcă să-ÅŸi facă loc într-un domeniu dând puternic din coate ÅŸi împroÅŸcând cu noroi în stânga ÅŸi-n dreapta, fiind convins probabil că ăsta-i secretul succesului – compromiterea adversarului prin orice mijloace. Åžtiu, respectivul tocmai a descoperit apa caldă ÅŸi crede că toÅ£i ceilalÅ£i se spălau cu apă rece înainte de marea lui revelaÅ£ie ÅŸi că, de-acum înainte, toată lumea i se va închina lui pentru descoperirea epocală. Războinicul nostru scapă însă din vedere un lucru – atunci când porneÅŸti pe un drum deja bătătorit, există alÅ£ii care au un avans considerabil ÅŸi pe care-Å£i va fi greu să-i ajungi din urmă doar criticându-i aiurea. Trebuie să ai argumente, să vii cu ceva nou, să demonstrezi că diferenÅ£a dintre tine ÅŸi ei nu constă doar în vorbe goale.

Cum spuneam, de multe ori simt nevoia să mă implic în războaiele altora, dacă le consider nedrepte. N-o s-o fac totuÅŸi, pentru că prefer să-mi duc propriile războaie, cu propriii inamici. Care din fericire sunt puÅ£ini, poate tocmai pentru că nu mă implic aiurea în bătăliile altora…

3 thoughts on “Războaiele altora”

  1. Asa se intimpla in general nou venitii cred ca le stiu pe toate, mai ales daca au o virsta frageda. Ar trebui sa te implici ajutindu-i sa inteleaga ca mai au multe de invatat si eventual sa-i inveti. Dupa cum scrii cred ca ai ceva experienta de viata. Bafta!

  2. astalosz, fiecare trebuie să înveÅ£e pe propria piele lucrurile astea… Merci pt. aprecieri dar n-am ce învăţa pe nimeni…

  3. mi-as permite o nuantare: nou venitii sau neavenitii…

    kala a scris ultima oară: … si de la capat

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.