Skip to content

Pasiune şi bani

  • by

În ultima vreme tot mai multă lume vrea să scoată bani din blogging. Nimic rău, e o şansă de a face ce-ţi place şi a scoate şi un ban din asta. Întrebarea e alta – cât la sută sunt cu-adevărat pasionaţi de ceea ce fac şi câţi fac asta numai pentru bani?

Nu-mi propun să judec pe nimeni, vreau doar să mă refer la legătura dintre munca făcută cu pasiune şi bani. O legătură foarte strânsă dealtfel, cele mai mari satisfacţii pe plan profesional vin atunci când faci ceea ce-ţi place şi când vezi că munca ta e încununată de succes inclusiv în plan material. Am avut destule locuri de muncă de-a lungul timpului, în unele am câştigat bine, în altele chiar foarte bine, dar nimic nu mi-a adus satisfacţii mai mari ca atunci când am muncit din pasiune, chiar dacă veniturile erau mai mici iniţial. Am pornit-o de câteva ori de la zero, după ce avusesem oarecari realizari la locul de muncă anterior, tocmai pentru că lipsea pasiunea.

Nu suntem roboţi, activităţile făcute mecanic te aduc într-un final la saturaţie şi-ţi bagi picioarele, o iei de la capăt. E valabil în multe domenii de activitate şi, după părerea mea, se aplică şi în blogging-ul făcut numai pentru bani. Scopul tău declarat e de a obţine cât mai mulţi bani muncind cât mai puţin şi scriind, de cele mai multe ori, doar cu ochii pe statistici şi pe “manualele” de SEO. Pasiunea tinde spre zero, tot ce te interesează e să crească suma strânsă în contul de Adsense. Te vei plictisi la un moment dat, după euforia datorată încasării primelor cecuri, dacă scrii numai pentru bani. Din cauza asta probabil că şi renunţă mulţi, trebuie să fie foarte stresant să te gândeşti zilnic la ce să scrii pentru a obţine cât mai multe click-uri.

O abordare mai sănătoasă a problemei ar fi, după părerea mea, să scrii din pasiune, nutrind speranţa că din ce în ce mai mulţi oameni vor fi interesaţi de ceea ce scrii tu şi că astfel vor veni şi banii. Desigur, nu vei câştiga mii de dolari din primele luni, dar cu cât vei fi mai pasionat de ceea ce faci, cu atât îţi vei pune mai mult mintea la contribuţie şi vei aborda probleme din ce în ce mai interesante. Traficul va veni, banii la fel, satisfacţia va fi pe măsură, dar, mai presus de toate, vei face ceea ce-ţi place. Şi probabil că nu te vei plictisi de asta înaintea celor care scriu orice, numai să iasă bani.

PS: Cele scrise mai sus se bazează pe experienţa mea de viaţă, nu de blogger. Sunteţi invitaţi să mă contraziceţi, dacă aveţi argumente, sau să mă înjuraţi, dacă aveţi impresia că am scris asta numai ca să mă aflu-n treabă.


Citeste si...


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail