Skip to content

Găzduirea web la români (1)

Pentru că sunt consumator de găzduire web şi oarecum pasionat de subiect, m-am gândit că e timpul să aiurez şi pe tema asta. N-o să dau sfaturi, n-o să fac recomandări şi mai ales n-o să mă refer la găzduitorii străini. Vrem nu vrem trăim în România, consumăm tot felul de produse cumpărate de aici, plătim taxe şi impozite la bugetul statului român şi, dacă mai apucăm, tot din bugetul ăla o să ne luăm pensiile. Nu văd de ce am îngrăşa vreo mare firmă de hosting străină când putem să găsim şi aici oferte atractive, dacă avem răbdare să cautăm şi mai ales dacă nu pornim la drum cu idei preconcepute (şi fondate pe bârfe, nu pe experienţa proprie).

IntenÅ£ionez să dezvolt subiectul pe parcursul mai multor articole ÅŸi mi-aÅŸ dori să comenteze pe marginea lor ÅŸi cei care sunt mulÅ£umiÅ£i dar mai ales cei nemulÅ£umiÅ£i de găzduitorii web din România. M-am cam săturat să văd peste tot “cutare e de rahat”, fără argumente clare în sprijinul afirmaÅ£iei respective. Sunt de acord, multe firme care se ocupă cu găzduirea web la noi au preÅ£uri măricele ÅŸi servicii departe de a fi mulÅ£umitoare, dar sunt ÅŸi câţiva care-ÅŸi văd de treabă ÅŸi care pot oferi servicii la nivel profesionist.

O să-mi încep pledoaria pentru găzduitorii români prin a mă referi la principalul avantaj al lor (în opinia mea) – suportul tehnic în limba română ÅŸi la ore rezonabile. De acord, cunoaÅŸterea unei limbi străine nu prea mai reprezintă o problemă pentru nimeni ÅŸi poate pentru mulÅ£i nici diferenÅ£a de fus orar (multă lume bântuie noaptea pe net, me included), dar dacă mergem pe principiul ăsta cam nimic nu-ÅŸi mai are rostul în România. De ce să plătim un abonament la firma de cablu ca să ne uităm la un film pe ProTV când putem să trântim o antenă de satelit în balcon ÅŸi să vedem acelaÅŸi film pe un canal străin? De ce să citim ProSport sau alte ziare româneÅŸti de gen când putem să ne abonăm la Gazzetta dello Sport sau s-o citim pe net?

Răspunsul meu e simplu: suportul tehnic în limba română îţi oferă, pe lângă avantajul evident al cunoaşterii limbii la perfecţie, şi avantajul că interlocutorul tău trăieşte în aceeaşi ţară ca şi tine şi îţi poate înţelege mai bine problemele, de multe ori specifice românului. Încearcă să întrebi un găzduitor străin de ce nu-ţi poţi accesa site-ul de pe o conexiune Romtelecom, de exemplu. Sau de ce nu poţi trimite mail prin serverul tău dacă eşti pe RDS Fiberlink. Sau cum modifici nameserverele pentru domeniul tău .ro la RoTLD. Sau încearcă să stai o oră la telefon cu suportul tehnic din Statele Unite, fără să te gândeşti cât o să-ţi vină factura de telefon (nu-mi ziceţi de Yahoo! messenger, Skype sau altele că eu n-am văzut pe nimeni să ofere suport tehnic prin aşa ceva afară).

Sunt doar câteva motive, poate puerile, pentru care eu prefer găzduitorii români. Chiar ÅŸi atunci când e vorba de un simplu reseller pentru firmele de afară, suportul tehnic în limba clientului este o valoare adăugată care pentru mine contează. Dacă aveÅ£i alte motive – pro dar mai ales contra – aÅŸtept comentariile voastre.

2 thoughts on “Găzduirea web la români (1)”

  1. Sau e un articol foarte lung pentru o introducere :D

    Pai… ma gândeam că-Å£i poÅ£i spune părerea referitor la suportul tehnic în limba română – cât contează el în alegerea găzduitorului.
    Dacă dau anumite exemple începe dansul, într-adevăr, dar pot să dau unul despre care nu cred că are de comentat nimeni negativ – eGazda.ro.

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.