Skip to content

Micul gigant de la Acer

Zilele trecute am făcut o achiziÅ£ie bunicică, având în vedere preÅ£ul ÅŸi performanÅ£ele: un notebook Acer Aspire 5315-052G16Mi, la 1.808 lei. Hard disk de 160 GB, 2 GB RAM, procesor Celeron M530 la 1,86 GHz, display CrystalBrite de 15,4″ care se vede superb, placă video integrată dar bunicică (până la 358 MB memorie shared), DVD-RW, wireless, dimensiuni ÅŸi greutate reduse. Singurul lucru care nu mă încântă e garanÅ£ia de 12 luni, oferită la toate notebook-urile mai ieftine. Cred că am rămas în urmă cu legislaÅ£ia, la un moment dat parcă perioada de garanÅ£ie minimă era de 2 ani (nu ÅŸtiu dacă ÅŸi la electronice/IT însă)…

Convins fiind că n-o să facă faţă, i-am trântit un Windows Vista Ultimate pe el, cu toate briz-brizurile activate. Micul gigant s-a încăpăţânat să mă contrazică însă, merge ceas, chiar dacă are nota 1 de la Microsoft (din cauza plăcii grafice). Desktop-ul meu cu memorie dedicată pe placa video are punctaj de 4 ori mai mare şi rulează Vista infect. Se vede treaba că 358 MB shared fac mai mult decât 256 MB dedicaţi, când e vorba de Aero-fiţe.

Oricât mi-ar fi de greu să păstrez un sistem de operare pe care l-am înjurat de l-am spurcat, nu mă încântă deloc ideea să fac şmecherii prin BIOS pentru a rula XP, aşa că probabil o să rămân la Vista până-mi dă motive să înjur din nou. Asta pentru că job-ul principal al micului gigant va fi să ruleze un program de contabilitate şi, din cunoştinţele mele, nu există aşa ceva pentru Linux. Motiv pentru care n-o să-l testez în jocuri (m-am lăsat de mulţi ani de sporturi de-astea) şi nici n-o să-l stresez instalându-i aplicaţii inutile.

O să mă încăpăţânez însă să rulez pe el, în afară de sistemul de operare ÅŸi programul de contabilitate, numai aplicaÅ£ii open source/gratuite. ÃŽn principal OpenOffice ÅŸi InfraRecorder, pe care l-am ÅŸi pus la treabă ÅŸi m-a mulÅ£umit total. Lucru pe care vi-l recomand ÅŸi vouă, există destule alternative gratuite la majoritatea programelor, unele dintre ele chiar mai bune decât programele plătite. No need to crack or buy a shitty program when you have a free alternative…

Aşadar, recomand cu căldură micul gigant de la Acer, în principal celor care folosesc un laptop pentru altceva în afară de jocuri halitoare de mega-resurse sau vizionări de pr0n full HD.

8 thoughts on “Micul gigant de la Acer”

 1. Felicitari pentru achizitie ;)

  Suna foarte bine ce ai tu acolo, ar trebui si eu sa fac un “upgrade” de genul “lasa mama laptop-ul asta de aproape 3 ai si ia unu’ nou”, dar pana acum rasnita nu m-a lasat deloc si este mult mai slabut decat “monstrul” pe care ti l-ai luat.

  Duc minunile astea multe programe si chiar niste joculete pentru cand nu vrem sa mai fim “muncitori”.

  Sa ai parte de el ;)

 2. Sarut mâna dar l-am luat în primul rând pentru cocoană, ea e contabil.
  Presimt însă că va avea parte cam puţin de el :D

 3. :x :d/Mi-am luat si eu un Acer 5315 aspire ,intel celeron 550,2,0 Ghz,533 MhzFSB,1MB L2 cache acccelerator x3100,ddr 2GB,hdd160Ghz,15,4 cristal brite(8ms/220-nit)DVD/RW Pioneer-super multi DL,802,11bg WLAN,nu merge cu XP,greu de gasit soft compatibil placa grafica pt XP merge bine pe Vista Ultimate,si m-ai bine pe Vista basic HOME EDITION realizeaza o prezentare speciala 3D,munceste mult procesorul si e greu de echilibrat cu programe piratate,are camera web incorporata 2Mp+microfon, nota 10 la dotari si pret,nota 8 la placa grafica 358m bunicica,dar mai putine jocuri si programe stufoase care ingreuneaza sistemul, nefolostoare,merge bine pe 32bit,cat si pe 64bit.Daca folosesti XP injumatatesti viteza de lucru se misca greu si nu merita,vista are multe calitati si nu mai trec la XP care mi se pare de domeniul trecutului aproape expirat si plictisitor.Mult succes si la treaba.

 4. dar a facut o figura sa inchis si nu a pornit decat dupa ce am scos bateria si am bagato la loc!!! stie cineva din ce cauza????? astept raspuns va multumesc

 5. Buna , am si eu un acer 5315 , am incercat sa schimb windows-ul dar nu merge … trebuie intrat in BIOS si dat disable la AHCI dar are password pe BIOS din fabricatie … am cautat pe net tot felul de backdoor’s si programe de scos pass dar nu am gasit nimic pentru versiunea asta de BIOS ( insyde ) … puteti sa ma ajutati voi ?? Merci .

  E-mail r_kronos_cs[@]yahoo.com

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.