1. Pentru că tot e la modă în ultima vreme să descoperi că orice afacere de succes e bazată pe o idee de-a ta, pe la începutul lunii am avut surpriza să constat şi eu acelaşi lucru. Adică un mare magazin online aplică o idee pe care-am avut-o şi eu la un moment dat. Asta nu înseamnă că materia mea cenuşie era singura care putea screme ideea respectivă, dar mi-a sărit în ochi. E vorba de gruparea produselor pe categorii după anumite criterii. Categorii care la un mic magazin online (care a funcţionat o scurtă perioadă şi va funcţiona iarăşi de pe la începutul anului viitor sper) se potriveau perfect. La marele magazin, care a adăugat categoriile respective doar de sărbători, se potrivesc exact ca nuca-n perete. Sunt curios cât succes au totuşi…
2. Ieri am avut surpriza să găsesc la Real un notebook mai ieftin decât la magazinele online. Spun surpriza pentru că eram convins că online cumperi mai ieftin, mai ales dacă e vorba despre IT. Pentru că toată lumea vinde online produse IT, se pare că alte domenii nu prezintă interes pentru comercianţii virtuali (sau pentru cumpărătorii care se dau pe net). E vorba despre un Acer 5315, un laptop fără mari pretenţii, dar care mi s-a părut achiziţia perfectă pentru ce urmează să facă. Şi pe care online îl găseşti cu 1 GB RAM si hard disk de 120 GB, în timp ce de la hypermarket l-am luat cu 2 GB RAM şi hdd de 160. Şi mai ieftin.
Diferenţa însă o fac serviciile, la magazinul online de unde cumpăr de obicei ai ocazia să te joci un pic cu produsul înainte, dacă te deplasezi la showroom. La Real nimeni n-are habar de nimic, ca să nu mai vorbesc de faptul că apuci să desigilezi produsul şi să vezi ce ştie să facă abia după ce l-ai plătit, când te duci să-ţi completeze certificatul de garanţie. Pe motiv că oricum ţi se dau banii înapoi în 48 de ore, las’ că vezi tu acasă dacă display-ul are pixeli morţi sau dacă toate componentele descrise în ofertă se găsesc şi în interiorul laptop-ului. Cel mai tare m-a distrat o tanti care mi-a zis de la început că nu se pricepe, argumentând cu “pe vremea mea nu erau de-astea”. I-am spus, cu un zâmbet în colţul gurii, că “pe vremea noastră” ‘mneaei ar trebui să tricoteze pulovere, nu să probeze produse IT…