Skip to content

Deşteaptă-te române!

  • by

Se împlinesc 18 ani de când Ceaușescu a fugit cu elicopterul, la îndemnul noului său Ministru al Apărării, Victor Atanasie Stănculescu. Se mai împlinesc, de asemenea, tot 18 ani de când militarul despre care povesteam aici a aflat de ce stătea închis în cazarmă, făcând instrucție toată ziua și dormind cu arma sub pătură. A aflat în momentul în care unitatea lui a fost scoasă la Casa Albă din Ploiești, pentru a apăra regimul pe ducă de mulțimea adunată acolo.

N-o să uite niciodată șocul pe care l-a avut când a auzit scandările anticomuniste și nici lacrimile din ochii oamenilor la vederea baionetelor montate la AKM-uri. Da, vajnicii ofițeri români, unii dintre ei decorați ulterior sau înaintați în grad, ordonaseră montarea baionetelor la arme. Imaginea unei mame speriate, care îi ruga cu lacrimi în ochi să nu tragă (“nu trage mamă, am copii ca tine acasă!”), îi va rămâne veșnic întipărită pe retină militarului respectiv. Și probabil multora ca el.

Au murit oameni atunci, majoritatea ieșiți în stradă pentru că aveau convingerea că pot învinge sistemul. Jocurile erau făcute deja, după cum aveam să aflăm ulterior, dar eu personal încă sunt convins că fără mișcarea populară am mai fi trăit cel puțin o vreme în comunism. Să nu uităm de bunicuța Ilici, care ne vorbea în acele zile la televizor depre cei care “întinaseră idealurile comunismului”, fiind clar că în mintea lui (și a celorlalți bolșevici din eșalonul 2, ieșiți la rampă la Revoluție) trebuia să aibă loc doar debarcarea Ceaușeștilor, nu și schimbarea regimului.

Aș propune să uităm pentru câteva zile de mocirla în care încă ne zbatem și să-i comemorăm pe cei care au murit acum 18 ani pentru libertatea noastră. După care putem continua să înjurăm sistemul, poate reușim să schimbăm și noi ceva…

Deșteaptă-te române, ai dormit destul!


Citeste si...


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail