60 de ani

Astăzi se împlinesc 60 de ani de când Regele Mihai a “abdicat” iar puterea a fost preluată oficial de comunişti. Am pus “abdicat” între ghilimele pentru că, după 18 ani în care am avut cât de cât acces la informaţie, probabil că ştim mai toţi în ce condiţii a părăsit Regele România. Nu discut aici dacă ar fi fost un rege bun sau nu, şi-aşa am fost acuzat de propagandă monarhistă prin alte părţi. Aş face însă un mic bilanţ al celor 60 de ani, aşa cum îi percep eu, bineînţeles.

Primii 42 de ani au fost probabil cei mai negri ani din istoria modernă a României. Colectivizări forţate, exproprieri prin gloanţe-n cap, intelectuali aruncaţi în puşcării sau la Canal, ţara condusă de activişti cu 4 clase, înconjuraţi de lingăi mult mai şcoliţi dar mânaţi doar de propriile interese… Într-adevăr, s-a şi construit mult, în orice caz mult mai mult decât vor construi vreodată incapabilii care au condus în următorii 18 ani, dar eu unul sunt ferm convins că am fi ajuns mult mai departe dacă ne era alta soarta după război. Nostalgicii epocii comuniste asta nu iau în calcul, unde au ajuns ţările câştigate de americani la masa verde şi unde-am ajuns noi, ăştia de sub încăpătoarea aripă sovietică. Sau poate le e dor de “viaţa socială” din vremurile alea, materializată în principal prin discuţiile lungi de la cozile la carne (apropo de asta, am observat şi acum cât de vorbăreţi sunt pensionarii când stau la câte o coadă, parcă se bucură că e lume multă – nostalgii, deh). (more…)

Gânduri la cafeaua de dimineață

Morning coffeeBăutul cafelei de dimineață e un adevărat ritual pentru dependenții de cofeină sau de aromă în sine. Oricât de adormit ai fi, găsești energia necesară pentru a aprinde aragazul, a pune apă, cafea, zahăr în ibric și a “confecționa” rapid licoarea dătătoare de energie. După care, adulmecând ușor aburii ce se ridică din cană, începi să cugeți. La ce-ai visat azi-noapte, la ce urmează să faci azi, la nemurirea sufletului sau la orice altceva îți mai trece prin cap. (more…)

Unde bem azi

Păi, mai mult ca sigur la prietenul meu de-o viață Ciprian, care aniversează azi vreo ț-șpe ani de când a văzut lumina zilei. Nu, nu luminița de la capătul tunelului, pe-aia încă o mai caută Ciorbea. Așadar, să trăiți bine to’arșu’ kala!


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail