Skip to content

Pe unde fusei şi ce văzui (ep.1)

Hai să dau şi eu nişte detalii despre scurta călătorie peste graniţele patriei, pentru amatorii de astfel de povestiri.

În primul rând, când treci graniţa arătând doar buletinul, fără ca măcar să te dai jos din maşină, ai o senzaţie de BINE. De bine de-ăla aproape orgasmic, când zâmbeşti tâmp şi ţi se pare că eşti buricul Pământului. Şi dacă mai vezi şi nişte bulgari traşi pe dreapta şi controlaţi prin toate găurile, chiar te simţi BINE.

După care intri pe autostrăzile ungureÅŸti ÅŸi-i dai bice, fericit că ai scăpat de ÅŸoselele infecte ale spaÅ£iului carpato-danubiano-băsescian. Åži începi să-Å£i aduci aminte de vajnicul nostru preÅŸedinte-jucător, de pe vremea când era ministru la transporturi ÅŸi debita tâmpenii gen “n-avem nevoie de autostrăzi, mai întâi trebuie să refacem drumurile existente”. Åži în prima fază începi să injuri, după care îţi dai seama că tocmai ai ieÅŸit din Å£ară, aÅŸa că te bucuri de peisaj ÅŸi-i laÅŸi în plata Domnului pe băseÅŸti ÅŸi alte specimene asemănătoare.

Dacă de la Bucureşti la Arad faci vreo 8 ore, cam aceeaşi distanţă prin Ungaria şi Austria o faci în 4-5 ore. De la Szeged până la Viena mergi numai pe autostradă, fie ea ungurească sau austriacă. Din Ungaria în Austria treci la fel de lejer, arătând doar buletinul (mai precis cartea de identitate) unor vameşi plictisiţi, care se uită pe actele tale numai ca să nu te simţi jignit. În 3 zile am trecut de 6 ori graniţa de la unguri la austrieci (şi invers) şi niciodată n-a durat mai mult de 1 minut operaţiunea. Cam astea-s momentele când simţi cu adevărat că suntem în UE, departe de mizeria din ţară, aceeaşi ca înainte de 1 ianuarie 2007.

O alegere deÅŸteaptă pentru românul econom e să se cazeze în apropierea graniÅ£ei cu Austria, unde cu numai 32 de euro pe noapte poate dormi ca un adevărat boier. Hotelul se numeÅŸte Paprika, e la câteva sute de metri de graniÅ£a cu Austria ÅŸi e ceva de vis la banii ăia. Camere mari, curate ÅŸi frumos mirositoare, recepÅ£ie non stop, mic dejun inclus în preÅ£ (bufet suedez, mănânci cât vrea muÅŸchiu’ tău), restaurant foarte miÅŸto aranjat (rustic) ÅŸi cu preÅ£uri mai mult decât decente (cu 10 euro am luat o cină care m-a îngreunat aÅŸa de tare încât abia m-am ridicat de la masă), magazin non stop care acceptă ÅŸi euro. Ca o comparaÅ£ie cu preÅ£urile din România, la hotelul Jackson din Vama Nădlac am dormit cu 40 de euro/noapte, în condiÅ£ii comparabile dar ceva mai proaste (deh, eram în România).

Până la Viena mai sunt vreo 75 de kilometri, pe care-i faci cam în 30 de minute pe autostradă. Merită să faci “naveta” de la Paprika dacă vrei să vizitezi Viena, luând în considerare faptul că n-am găsit cazare în capitala Austriei mai jos de 98 de euro pe noapte. Bine, dacă te orientezi ÅŸi-Å£i rezervi din timp pe net, camera de 98 de euro poÅ£i s-o iei cu 60 pe booking.com (trebuie urmărite promoÅ£iile pe site-ul menÅ£ionat, sunt preÅ£uri mai bune decât direct la recepÅ£ie).

Şi pentru că am ajuns deja în Austria, luăm o pauză ca să nu lungim postul ăsta şi continuăm într-unul viitor, când o să prezentăm şi nişte poze.

(va urma)

2 thoughts on “Pe unde fusei ÅŸi ce văzui (ep.1)”

Comments are closed.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.