Skip to content

De ce ne e frică de cratime

Pentru cei care au lipsit la lecţia respectivă (din păcate sunt destul de mulţi), cratima e liniuţa aia care seamănă cu un minus (-) şi care se pune ca să legăm 2 cuvinte care se pronunţă împreună. De exemplu “şi-a tras-o” se pronunţă “şia traso”, dar se scrie cu liniuţele alea stresante între anumite cuvinte. Şi NU se scrie nici “şi`a tras`o”, deşi e cool, trendy şi la modă să foloseşte apostroafe, spaţii şi alţi înlocuitori, numai cratime nu.

Un alt exemplu de aşa nu ar fi exact reversul medaliei, adică folosirea cratimei acolo unde nu e cazul – “cine e mai şmecher, eu s-au tu”, “s-au mai bine lasă” – doar două cazuri unde nu trebuia pusă nenorocita aia de cratimă (hint: dacă nu ştii cum se scrie sau în exemplele de mai sus, poţi să foloseşti ori, are exact acelaşi sens).

Personal, când intru pe un site (fie el blog, portal, magazin online, etc.) care conţine asemenea greşeli, o fac numai o dată, a doua oară nu mă mai prinde nimeni pe-acolo. Pe hub-uri, IRC sau alte forme de chat online poţi să scrii cum vrei, nu stă nimeni să-ţi facă analiză pe text, dar când ai un sait pe care intră şi de-ăştia mai sensibili (ca mine), scrie vere cum trebuie!

PS: Nu mă refer la cineva anume, pur şi simplu din 5 saituri pe care am intrat în dimineaţa asta, pe 3 se făcea economie de cratime. Şi nu, nu erau blog-uri. Şi da, scriu saituri la mişto.


Citeste si...


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.