Skip to content

De ce ne e frică de cratime

Pentru cei care au lipsit la lecÅ£ia respectivă (din păcate sunt destul de mulÅ£i), cratima e liniuÅ£a aia care seamănă cu un minus (-) ÅŸi care se pune ca să legăm 2 cuvinte care se pronunţă împreună. De exemplu “ÅŸi-a tras-o” se pronunţă “ÅŸia traso”, dar se scrie cu liniuÅ£ele alea stresante între anumite cuvinte. Åži NU se scrie nici “ÅŸi`a tras`o”, deÅŸi e cool, trendy ÅŸi la modă să foloseÅŸte apostroafe, spaÅ£ii ÅŸi alÅ£i înlocuitori, numai cratime nu.

Un alt exemplu de aÅŸa nu ar fi exact reversul medaliei, adică folosirea cratimei acolo unde nu e cazul – “cine e mai ÅŸmecher, eu s-au tu”, “s-au mai bine lasă” – doar două cazuri unde nu trebuia pusă nenorocita aia de cratimă (hint: dacă nu ÅŸtii cum se scrie sau în exemplele de mai sus, poÅ£i să foloseÅŸti ori, are exact acelaÅŸi sens).

Personal, când intru pe un site (fie el blog, portal, magazin online, etc.) care conţine asemenea greşeli, o fac numai o dată, a doua oară nu mă mai prinde nimeni pe-acolo. Pe hub-uri, IRC sau alte forme de chat online poţi să scrii cum vrei, nu stă nimeni să-ţi facă analiză pe text, dar când ai un sait pe care intră şi de-ăştia mai sensibili (ca mine), scrie vere cum trebuie!

PS: Nu mă refer la cineva anume, pur şi simplu din 5 saituri pe care am intrat în dimineaţa asta, pe 3 se făcea economie de cratime. Şi nu, nu erau blog-uri. Şi da, scriu saituri la mişto.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.