Stăteam mai deunăzi şi cugetam adânc la tranziţia asta de rahat prin care trecem de aproape 18 ani (wow, anu’ ăsta îşi serbează majoratul sărăcia asta de tranziţie!) şi la efectele ei asupra caprei românului. Sau a vecinului.

Ca să fiu mai explicit (deşi ar trebui să fiu aiurea şi să nu înţeleg decât eu ce bălmăjesc aici), cu toate schimbările în bine (care predomină totuşi, trebuie să recunoaştem), sunt şi câteva schimbări majore în rău. Schimbări de atitudine, de preferinţe muzicale, de grad de cultură, etc. Schimbarea la care mă voi referi aici e cea a atitudinii românilor faţă de semenii lor care şi-au realizat un vis.

Mi-aduc aminte că înainte de ’90, când îţi cumpărai ceva şi-l arătai prietenilor/colegilor/vecinilor/boschetarilor lângă care adormeai în şanţ dupa ţ-şpe beri, cei mai mulţi te felicitau, te întrebau de unde ţi-ai cumpărat obiectul respectiv, îşi doreau şi ei acelaşi lucru sau pur şi simplu ziceau “drăguţ, da’ nu e pe gustul meu” dacă nu-i interesa. Erau, bineînţeles, şi câţiva care te bârfeau pe la colţuri din invidie, dar parcă mai puţini decât ăia care te felicitau.

Astăzi lucrurile stau cu totul altfel. De câte ori îţi cumperi ceva nou, cei mai mulţi dintre cunoscuţi îţi vor arunca un “Bă, ce-ţi merge!”, chiar dacă obiectul pe care l-ai achiziţionat nu e atât de scump încât să rezulte că ai ajuns un mic Rockefeller pentru că ţi l-ai permis. După care îţi vor da peste nas cu preferinţele lor, mult mai scumpe decât ale tale. Mai mult decât atât, îşi vor aduce aminte de o eventuală datorie pe care o ai la ei şi-ţi vor cere s-o onorezi. Asta după ce multă vreme ţi-au zis “lasa mă că n-am nevoie acum, îţi zic eu când îmi trebuie”.

E doar un exemplu, ar fi mult mai multe de zis despre capra vecinului şi dorinţa din ce în ce mai mare a românului de a o vedea moartă. Cert e că ne-am schimbat în rău, în goana noastră după bani cât mai mulţi şi obligatoriu mult mai mulţi decât ai altora…


Citeste si...


@aiurea

Comentator foarte renumit pe scara lui de blog. Comentrollează orice, oricând şi fără să i-o ceară nimeni.


aiurea.eu | aiureli despre nimic | Toate drepturile rezervate | Si stangurile la fel.
Atentie! Acest site (poate) contine (si) articole care nu au (aproape) nici o legatura cu realitatea.
Aiureli pe mail